Tuesday, October 4, 2011

[sehat] Digest Number 16179

Messages In This Digest (25 Messages)

1a.
Re: Batuk semalaman From: vera031174@yahoo.co.id
1b.
Re: Batuk semalaman From: /ghz
1c.
Re: Batuk semalaman From: Pamelia Yulianto
2a.
Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil From: bunda_fazil@yahoo.com
2b.
Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil From: Ratna
2c.
Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil From: /ghz
2d.
Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil From: pujie
2e.
Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil From: pujie
2f.
Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil From: /ghz
2g.
Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil From: pujie
2h.
Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil From: dyah prima
2i.
Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil From: pujie
3a.
Bls: [sehat] (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil From: Anindita Isa
4.1.
Test From: LiNa
5a.
Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief From: dewi ck
5b.
Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief From: hilda iriany
5c.
Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief From: indah_suciati@yahoo.com
5d.
Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief From: indah_suciati@yahoo.com
5e.
Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief From: dewi ck
5f.
Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief From: F.B.Monika
6.
Fwd: The Simplest Health Solutions? It's Complicated From: Billy N.
7.
Fwd: How to Steer Toward the Path of Least Treatment From: Billy N.
8a.
Re: Kejang pada orng  Dewasa From: Dina Kurniasari
9.
(Tanya) ISKkah? From: Rizaini Lituhayu
10.
Bls: Re: [sehat] Stroke atau apa ya? From: 'Ita' Elisabeth Dianita

Messages

1a.

Re: Batuk semalaman

Posted by: "vera031174@yahoo.co.id" vera031174@yahoo.co.id

Mon Oct 3, 2011 7:14 pm (PDT)




Gak pake AC, udah aku selimutin juga tetep aja... Sekarang agak sedikit lemes tapi udah makan roti segepok ama krim sop... Agak tenang juga sih secara kemarin yg masuk cuman uht ama biskuit, harus nambah sabar kali ya he...he...

Bunda Alvaro
yg lagi teler semaleman bingung cari ide biar batuknya berhenti

1b.

Re: Batuk semalaman

Posted by: "/ghz" ghozan10032005@gmail.com

Mon Oct 3, 2011 7:22 pm (PDT)



On 10/4/2011 9:17 AM, vera031174@yahoo.co.id wrote:
>
urun dikit yah...
coba cari penyebabnya....mungkin ada orang terdekat yang masih
batpil(teman/saudara),
coba kamar utk dibersihkan dari debu...tst....
jangan lupa asupan makanan utk dedenya yah.....
dan jangan lupa cukup istirahat.
kl semalam ndak bisa tidur, pastikan siang nanati tidurnya tercukupi yah.

tetap sabar...pantau trs behaviournya....dan semoga lekas baikan

salamku
bapakeghozan

1c.

Re: Batuk semalaman

Posted by: "Pamelia Yulianto" hidupsehat.pam@gmail.com   pamelia_yulianto

Mon Oct 3, 2011 8:14 pm (PDT)



Geber trs airnya mb
Uhuk- minum (seteguk pun okelah)
Teruuus aja

Bbrp mggu lalu Leon batuk berdahak paraaah. Sy PPB (pura2 budeg) *colek mb Risma hehe* walau gemesss sbnrnya

Air, air, air tiap batuk
Dan di hari ke 10 mdadak sembuh pdhl kmrn nya msh heboh ohok ohok

Sabarrr yak

- p a m e l i a -
"Stop Judging, Start Supporting"

Powered by my children's existance

2a.

Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

Posted by: "bunda_fazil@yahoo.com" bunda_fazil@yahoo.com   bunda_fazil

Mon Oct 3, 2011 7:18 pm (PDT)



Mba puji,

Sama ama mom yg lain...cuek aja, PPB aja (pura2 budeg)
Hehe...

Kalo saya ... Klo yg ngomong temen yg sering ketemu ato sodara yg hubungannya deket...bisa lbh santai jawabnya... "Halah...basi! Hare gene..."
Hehehe...

-risma-
Sent from my BlackBerry®
powered by Sinyal Kuat INDOSAT
2b.

Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

Posted by: "Ratna" ratnaumry@gmail.com   c_ratna_sd

Mon Oct 3, 2011 7:18 pm (PDT)



Saya jd inget pesan almarhum mama : org hamil jgn suka rendem2 ntar lahirannya lama. Setelah saya pikir2 logikanya jd : sapa tau pas lg ngerendem trus waktunya lahiran. Kita tinggalin dong tuh rendeman sedikitnya 2 hari ke depan, kan bisa jamuran (edisi kayak saya yg ga pake pembantu rumah tangga). Hehehehe. Intermezo ya. Yg penting ga jd beban pikiran, yg baik diambil, yg ajaib2 dikasi senyum manis aja.

Ratna • MamaWiLou
2c.

Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

Posted by: "/ghz" ghozan10032005@gmail.com

Mon Oct 3, 2011 7:19 pm (PDT)



urun rembug dikit yah bu...
orang tua jaman dulu memang terkadang aneh menurut sebagian dari kita
manakala beliau memberikan fatwa.
namun tanpa disadari seebnarnya membawa makna yang luar biasa.....
contoh......

cont: ga boleh merendam cucian, ga boleh berperilaku aneh, ga boleh ini
ga boleh itu, ect)
==> merendam cucian terlalu lama tentu tidak bagus buat kaulitas baju,
selain itu bisa menimbulkan bau tak sedap, juga buat orang tua yg
ringkas, ketika dilihat mata kurang enak, maka segeralah mencucinya
pelan....sambil berolah raga...apalagi sedang hamil banyak
gerak/aktivitas bisa menghilangkan efek morning sickness.
ga boleh berdiri lama depan pintu...terang saja...yg mau lewat wong
sedang hamil yah ndak bisa.....pintu jaman dulu ndak seperti sekarang yg
guede..guede....
jd memang harus bisa memahami secara tekstual dan kontekstual.

kira2 begitu...coba terus untuk diselami baik2.
memang tidak semunya fatwa itu kadang benar, bisa juga kurang tepat.

selamat yah bu....
tetap jalin komunikasi yang baik dengan bapak/ibu....bener kata bu
hilda..ambil senyum saja.....

sekali lagi selamat..dan tetap semangat

salamku
bapakeghozan

2d.

Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

Posted by: "pujie" pujie@rocketmail.com

Mon Oct 3, 2011 7:22 pm (PDT)



Thank you mama wilou, mba inta, mama andra. Kalian bikin semangat Saya
lagi. mending mereka disenyumin aja.

----- Original Message -----
From: "Ratna " <ratnaumry@gmail.com>
To: <sehat@yahoogroups.com>
Sent: Tuesday, October 04, 2011 9:17 AM
Subject: Re: [sehat] (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

> Saya jd inget pesan almarhum mama : org hamil jgn suka rendem2 ntar
> lahirannya lama. Setelah saya pikir2 logikanya jd : sapa tau pas lg
> ngerendem trus waktunya lahiran. Kita tinggalin dong tuh rendeman
> sedikitnya 2 hari ke depan, kan bisa jamuran (edisi kayak saya yg ga pake
> pembantu rumah tangga). Hehehehe. Intermezo ya. Yg penting ga jd beban
> pikiran, yg baik diambil, yg ajaib2 dikasi senyum manis aja.
>
> Ratna • MamaWiLou
>
>
> ------------------------------------
>
> Milis SEHAT mengucapkan terimakasih kepada PT LG Electronics Indonesia
> atas partisipasinya sebagai Sponsor Tunggal FAMILY FUN DAY MILIS SEHAT
> 2011.
>
> "Mailing-list SEHAT didukung oleh : CBN Net Internet Access&Website.
> Terima kasih & penghargaan sedalam-dalamnya kepada : HBTLaw, PT.Intiland,
> dan PT. Permata Bank Tbk. yang telah dan konsisten mensponsori program
> kami, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
> =================================================================
> "SEHAT mailing list is supported by CBN Net for Internet Access&Website.
> Our biggest gratitude to: HBTLaw, PT. Intiland, and PT. Permata Bank Tbk.
> who have consistently sponsored our programme, PESAT (Program Edukasi
> Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
>
> Kunjungi kami di (Visit us at):
> Official Web : http://milissehat.web.id/
> FB : http://www.facebook.com/pages/Milissehat/131922690207238
> Twitter : @milissehat <http://twitter.com/milissehat/>
> =========================================================================
> Donasi
> Rekening YOP
> Yayasan Orang Tua Peduli
> Bank Mandiri
> Cabang Kemang Raya Jakarta
> Account Number: 126.000.4634514
> =========================================================================Yahoo!
> Groups Links
>
>
>
>

2e.

Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

Posted by: "pujie" pujie@rocketmail.com

Mon Oct 3, 2011 7:26 pm (PDT)



makasih banget yah bapake, emang komunikasi paling penting dan tanggapi semua dengan logika.

----- Original Message -----
From: /ghz
To: sehat@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, October 04, 2011 9:18 AM
Subject: Re: [sehat] (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

urun rembug dikit yah bu...
orang tua jaman dulu memang terkadang aneh menurut sebagian dari kita
manakala beliau memberikan fatwa.
namun tanpa disadari seebnarnya membawa makna yang luar biasa.....
contoh......

cont: ga boleh merendam cucian, ga boleh berperilaku aneh, ga boleh ini
ga boleh itu, ect)
==> merendam cucian terlalu lama tentu tidak bagus buat kaulitas baju,
selain itu bisa menimbulkan bau tak sedap, juga buat orang tua yg
ringkas, ketika dilihat mata kurang enak, maka segeralah mencucinya
pelan....sambil berolah raga...apalagi sedang hamil banyak
gerak/aktivitas bisa menghilangkan efek morning sickness.
ga boleh berdiri lama depan pintu...terang saja...yg mau lewat wong
sedang hamil yah ndak bisa.....pintu jaman dulu ndak seperti sekarang yg
guede..guede....
jd memang harus bisa memahami secara tekstual dan kontekstual.

kira2 begitu...coba terus untuk diselami baik2.
memang tidak semunya fatwa itu kadang benar, bisa juga kurang tepat.

selamat yah bu....
tetap jalin komunikasi yang baik dengan bapak/ibu....bener kata bu
hilda..ambil senyum saja.....

sekali lagi selamat..dan tetap semangat

salamku
bapakeghozan

[Non-text portions of this message have been removed]

2f.

Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

Posted by: "/ghz" ghozan10032005@gmail.com

Mon Oct 3, 2011 7:30 pm (PDT)



On 10/4/2011 9:26 AM, pujie wrote:
> makasih banget yah bapake, emang komunikasi paling penting dan tanggapi semua dengan logika.
>
==> setuju bu'e.....kadang juga diperlukan membaca dengan hati.

oh iya maaf..jangan lupa potong ekor emailnya yah, di quote seperlunya saja.

salamku
bapakeghozan

2g.

Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

Posted by: "pujie" pujie@rocketmail.com

Mon Oct 3, 2011 7:35 pm (PDT)



Oke Bapakeghozan, maaf juga kalo ekor emailnya agak mengganggu, maklum anggota milis baru....hehehehe

pujie

[Non-text portions of this message have been removed]

2h.

Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

Posted by: "dyah prima" dyahprima@gmail.com   dyahprima

Mon Oct 3, 2011 8:31 pm (PDT)



mbak pujie....
jadi ibu hamil emang amazing buat banyak orang. hamil tu kondisi yg perlu
dijaga, tp orang-orang jadi suka overacting.
diambil sisi positifnya aja mbak.
kek waktu hamil anak pertama pas lagi dapet proyek edan-edanan. orang sampe
yg nginep-nginep di kantor, semua ndak berlaku buat aku. dapet privilege
khusus, dapet treatment khusus. boleh pulang awal (jam 7an juga sih, tapi
mending timbang yg laen jam 10 baru kelar).
ada yg bilang ga boleh makan ini itu, sebagai gantinya dia supply cemilan
buat aku wakakakak.....
pas makan siang dibilang ga boleh makan kambing..... padahal lagi pengen ya
dijawab aja.... emang ga boleh makan kambing, takut diseruduk, kan yg
dimakan dagingnya, boleh donk. kata pak dokter perlu daging merah nih,
beratnya kurang. hehehehe....
jurus ngeles diperbanyak..... emang sakit apa kita koq ga boleh makan ini
itu.
betul mbak... gunakan logika, seperti pak'e ghozan orang tua dulu melarang
ini itu klo kita tarik logikanya sekarang nemu juga koq alasan kenapanya.
nah kita ikuti klo emang bener. klo ndak ya ndak usah dipusingin la... orang
punya mulut kan ga bisa dilarang ngomong. kita aja yg punya kuping yg
filterin, mana yg mau didenger, mana yg dicuekin, mana yg emang ga perlu
didenger.
ga perlu dibikin stress la....

--
salam,
Prima - mama gita & colin

"Prepare your mind to received the best that life has to offer." ~Ernest
Holmes~

http://mamagita.multiply.com/

[Non-text portions of this message have been removed]

2i.

Re: (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

Posted by: "pujie" pujie@rocketmail.com

Mon Oct 3, 2011 8:41 pm (PDT)



Mama Gita, Thanks banget supportnya bener juga kuping itu perlu ada filternya. Biar ga terlalu dipikirin banget.

[Non-text portions of this message have been removed]

3a.

Bls: [sehat] (sehat) curhat, beberapa pantangan ibu hamil

Posted by: "Anindita Isa" mamahararya@yahoo.co.id   anind3x

Mon Oct 3, 2011 7:25 pm (PDT)



Halo Mba Pujie...

Ambil sisi baiknya aja Mba... kalau 'wejangan-wejangannya' memang bermanfaat jalanin aja Mba, tp kalau sudah tidak masuk akal, masuk kuping kiri, keluar kuping kanan aja Mba... gak usah ambil pusing... daripada Mba stress sendiri...

Atau kalo ga bilang aja, Mba bukan orang yg percaya mitos2 & yg paling penting adalah Mba & baby dalam perut dalam keadaan sehat.

enyoj your pregnancy Mba... :)

[Non-text portions of this message have been removed]

4.1.

Test

Posted by: "LiNa" lina.twin09@yahoo.com

Mon Oct 3, 2011 7:27 pm (PDT)




LiNa «мoммy si KэмBαя»
PowÑ"яÑ"d вy TELKOMSEL®
5a.

Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief

Posted by: "dewi ck" ck_kusumadewi@yahoo.com   ck_kusumadewi

Mon Oct 3, 2011 7:30 pm (PDT)



Mba boleh tau terapinya seperti apa? Supaya bisa jadi ref.saya
Maaf jd balik bertanya,

Love,
Dewi ck

-----Original Message-----
From: indah_suciati@yahoo.com
Sender: sehat@yahoogroups.com
Date: Tue, 4 Oct 2011 01:51:15
To: <sehat@yahoogroups.com>
Reply-To: sehat@yahoogroups.com
Subject: Re: [sehat] Stroke atau apa ya?==> Mas Arief

Dear All,
Mohon maaf, numpang thread.
Ayah mertua saya juga pernah kena stroke krn sumbatan.
Mulutnya sudah mencong, tangan lemas separuh, ngomong ga jelas.
Alhamdulillah, setelah bbrp bulan terapi, sudah mulai membaik.
Yg ingin saya tanyakan, saat ini ngomongnya masih agak cadel.
Apakah ini karena pengaruh golden period?

Ayah mertua saya ada riwayat hipertensi dan kolesterol tinggi.

Mohon pencerahannya,


Indah Suciati, mom of Afi, Sasya, Dheea

------------------------------------

Milis SEHAT mengucapkan terimakasih kepada PT LG Electronics Indonesia atas partisipasinya sebagai Sponsor Tunggal FAMILY FUN DAY MILIS SEHAT 2011.

"Mailing-list SEHAT didukung oleh : CBN Net Internet Access&Website.
Terima kasih & penghargaan sedalam-dalamnya kepada : HBTLaw, PT.Intiland, dan PT. Permata Bank Tbk. yang telah dan konsisten mensponsori program kami, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
=================================================================
"SEHAT mailing list is supported by CBN Net for Internet Access&Website.
Our biggest gratitude to: HBTLaw, PT. Intiland, and PT. Permata Bank Tbk. who have consistently sponsored our programme, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."

Kunjungi kami di (Visit us at):
Official Web : http://milissehat.web.id/
FB : http://www.facebook.com/pages/Milissehat/131922690207238
Twitter : @milissehat <http://twitter.com/milissehat/>
=========================================================================
Donasi
Rekening YOP
Yayasan Orang Tua Peduli
Bank Mandiri
Cabang Kemang Raya Jakarta
Account Number: 126.000.4634514
=========================================================================Yahoo! Groups Links



5b.

Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief

Posted by: "hilda iriany" hilda.iriany@gmail.com   h_iriany

Mon Oct 3, 2011 7:47 pm (PDT)



Seingat saya, dulu ayah saya harus menjalani fisioterapi di RS tempat beliau
rawat inap waktu stroke.
Belajar memegang pensil, menulis, mengambil manik2....
Saya lihat ayah sangat terpukul karena tidak bisa beraktifitas apa-apa dan
belajar lagi dari nol.
Berjalan, berbicara.... bahkan mengancing bajunya sendiri gak bisa. Ini
pekerjaan berat buat beliau.
Ayah yg jaraaaaang sekali marah jadinya mudah sekali emosi kalau ada suatu
hal yg tdk sesuai dgn keinginannya.

Yang pasti, siapkan mental seluruh keluarga, terutama yang mendampingi
bapak.
Besarkan hati beliau bahwa semuanya akan baik-baik saja. Keluarga akan
selalu ada untuk mendukung.

Alhamdulillah sekarang ayah saya sudah sehat dan bisa beraktifitas seperti
biasa sejak serangan stroke kurleb 4 thn lalu.

Bisa baca-baca disini ya mbak. Banyak info di dalamnya termasuk life after
stroke
http://www.stroke.org/site/PageNavigator/HOME

Semoga bapak lekas pulih ya

-hilda-

[Non-text portions of this message have been removed]

5c.

Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief

Posted by: "indah_suciati@yahoo.com" indah_suciati@yahoo.com   indah_suciati

Mon Oct 3, 2011 8:03 pm (PDT)



Dear mbak Dewi,
Sudah dijawab sama Mbak Hilda ya.
Fisioterapi di rehabilitasi medik.
Yang sabar ya, mbak, namanya jg org sepuh. Diberi semangat, supaya ada life spirit.

Peluuk,

Indah Suciati, mom of Afi, Sasya, Dheea

5d.

Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief

Posted by: "indah_suciati@yahoo.com" indah_suciati@yahoo.com   indah_suciati

Mon Oct 3, 2011 8:12 pm (PDT)



Dear mbak Hilda,
Makasih banyak linknya...

Makin cinta sama milis sehat,

Indah Suciati, mom of Afi, Sasya, Dheea

5e.

Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief

Posted by: "dewi ck" ck_kusumadewi@yahoo.com   ck_kusumadewi

Mon Oct 3, 2011 8:38 pm (PDT)



Arief..sehat selalu ya jgn stress :)

Mba hilda sedih bacanya.. (╥﹏╥) Alhamdullilah ayahnya sudah sehat lagi, smoga sehat selalu ya mba..
Insyaallah kami bisa diberi ketabahan dan kesabaran yg sama..

*tariknafasdalam2

Maaf gak potek ya
-----Original Message-----
From: hilda iriany <hilda.iriany@gmail.com>
Sender: sehat@yahoogroups.com
Date: Tue, 4 Oct 2011 09:46:50
To: <sehat@yahoogroups.com>
Reply-To: sehat@yahoogroups.com
Subject: Re: [sehat] Stroke atau apa ya?==> Mas Arief

Seingat saya, dulu ayah saya harus menjalani fisioterapi di RS tempat beliau
rawat inap waktu stroke.
Belajar memegang pensil, menulis, mengambil manik2....
Saya lihat ayah sangat terpukul karena tidak bisa beraktifitas apa-apa dan
belajar lagi dari nol.
Berjalan, berbicara.... bahkan mengancing bajunya sendiri gak bisa. Ini
pekerjaan berat buat beliau.
Ayah yg jaraaaaang sekali marah jadinya mudah sekali emosi kalau ada suatu
hal yg tdk sesuai dgn keinginannya.

Yang pasti, siapkan mental seluruh keluarga, terutama yang mendampingi
bapak.
Besarkan hati beliau bahwa semuanya akan baik-baik saja. Keluarga akan
selalu ada untuk mendukung.

Alhamdulillah sekarang ayah saya sudah sehat dan bisa beraktifitas seperti
biasa sejak serangan stroke kurleb 4 thn lalu.

Bisa baca-baca disini ya mbak. Banyak info di dalamnya termasuk life after
stroke
http://www.stroke.org/site/PageNavigator/HOME

Semoga bapak lekas pulih ya

-hilda-


[Non-text portions of this message have been removed]



[Non-text portions of this message have been removed]

5f.

Re: Stroke atau apa ya?==> Mas Arief

Posted by: "F.B.Monika" f_monika_b@yahoo.com   f_monika_b

Mon Oct 3, 2011 8:40 pm (PDT)



Dear CK,

Cuma bisa ngirim doa buat Ayah n keluarga ya dari kami sekeluarga :)
Hug..
F.B.Monika

6.

Fwd: The Simplest Health Solutions? It's Complicated

Posted by: "Billy N." billy@hukum-kesehatan.web.id   yahrapha

Mon Oct 3, 2011 7:30 pm (PDT)



http://www.nytimes.com/2011/09/27/health/27essay.html?_r=1&ref=health
The Simplest Health Solutions? It's Complicated
Dr. Abigail Zuger
Infectious-disease physician in Manhattan

It's not that the American health system is completely deficient in
small, clever, inexpensive fixes. It's just that sometimes they're
awfully hard to find.
The whole system tilts heavily in the other direction. We specialize
in giant, cumbersome, ruinously expensive fixes. Thus, while we duly
celebrate some clever little tools, we compulsively improve on others
until they are almost unrecognizable, and still others we blithely
ignore.
Take what must be the greatest cheap medical fix in all of history:
the bar of soap. Soap never stops proving itself. As recently as 2005,
a study from the slums of Karachi, Pakistan, showed that free bars of
soap (and lessons in how to use them) cut rates of childhood killers
like diarrhea and pneumonia by half.
But you don't find soap in American hospitals anymore, at least not in
its classic solid rectangular form. A variety of expensive
improvements have replaced it, all created in response to the various
ways in which modern doctors and patients reflexively undermine good,
inexpensive tools.
First, we automatically capture these things for our own personal use:
Bars of soap left in any public place are likely to disappear in short
order. (That is why toilet paper rolls are generally locked into their
little metal houses.)
Second, we find fault with them. People will actually use the
observation that bar soap is "dirty" as an excuse not to wash their
hands. (Studies have shown that you will not pick up somebody else's
germs from a piece of soap, however dingy it may look.)
Finally, we ignore them. Who notices a bar of soap? It does nothing
for you unless you notice it — but it is so humble and boring; and
sudsing, rinsing and wiping are so pedestrian. Also, if you are in a
hurry, they seem prohibitively time-consuming. Studies continually
show low hand-washing rates among rushed hospital personnel. Hence the
large-scale adoption of more convenient liquid products, and the slow
segue into alcohol-based hand sanitizers, which obviate the rinsing
and wiping.
And lo, a simple good thing has been tweaked until it is no longer
simple. Instead of soap now we have a gigantic selection of luridly
colored products augmented with every variety of additional germ
killer imaginable.
Some of these concoctions are indeed far more potent than ordinary
soap in dispatching germs, when tested under careful laboratory
conditions. No one has managed to prove that any of them controls
infection rates in a hospital (or, for that matter, in a home) better
than universal, assiduous scrubbing with regular, inexpensive, plain
old soap.
Other little miracle tools are just as widely disrespected. No one
taking medication should be without one of those little plastic
pillboxes with one or more compartments for each day of the week;
these are heroic tools, overlooked, underpriced and invaluable.
Granted, many people take too many medications and would be well
advised to skip a few. The lives of some, though, depend on accurately
sorting through the contents of a plastic bag full of hoary amber
bottles with indecipherable labels. Setting the pills out a day or a
week at a time in nice, clean little plastic rooms can dissipate the
chaos instantly.
The most recent good little thing to hit the modern hospital is the
checklist. Dr. Atul Gawande, the writer and surgeon, has called it a
tool "almost ridiculous in its simplicity." And indeed, it is no more
than an ordered list of things to get done.
Schoolchildren have made these lists for centuries, but doctors,
incredibly, have not. In arenas like the operating room — where
success depends on the integration of many different agendas, a dozen
kicking chorus lines moving seamlessly across the stage — medical
professionals working together never thought to make a master list.
Then Dr. Peter J. Provonost, a critical care specialist at Johns
Hopkins, showed several years ago that a variety of endemic hospital
problems could be virtually eliminated with checklists. Lists
efficiently overcame staff forgetfulness, haste and overconfidence,
and rates of intravenous catheter infections, pneumonias and a variety
of medical errors plummeted. Checklists are now becoming routine;
whether they will go the way of the bar of soap, improved beyond all
recognition, remains to be seen.
We often overlook easy little fixes because they lie just
tantalizingly out of reach, near yet very far. Weight loss is a prime
example. It can solve and prevent many horrific medical problems, yet
somehow it seldom happens. And so we are forced to deploy our usual
giant, cumbersome and expensive tools for heart problems, joint pains
and the rest.
Five years ago my patient Harry was teetering at the 300-pound mark —
a 35-year-old with the medical problems of a much older man. Diets
just didn't work. He managed to stop smoking, but then he got even
larger.
Then he started medication for hepatitis C, an expensive combination
of drugs with many of the side effects of chemotherapy. People grow
weak and achy with this treatment, as if they had the flu for months.
Often, as in Harry's case, they lose their appetite.
Six months later we had to call the whole thing off; his hepatitis was
a relatively resistant strain, and the treatment was doing nothing for
the disease. But remarkably, it had improved his health anyway. Harry
was almost 100 pounds lighter, and his blood pressure, blood sugar and
cholesterol levels were now perfect.
You could call it the $20,000 diet — the approximate cost of all the
drugs — and in some sense, given that he has managed to keep most of
the weight off, you even make a case that it was worth it. Certainly
weight-loss surgery would have cost a similar fortune, and the
long-term complications of obesity probably even more.
But even so, what a peculiar, postmodern fable his story is, as are
many of the circuitous routes we wind up traveling when the great
little shortcuts elude us.

7.

Fwd: How to Steer Toward the Path of Least Treatment

Posted by: "Billy N." billy@hukum-kesehatan.web.id   yahrapha

Mon Oct 3, 2011 7:38 pm (PDT)



http://www.nytimes.com/2011/10/04/health/04CONSUMER.html?ref=health
How to Steer Toward the Path of Least Treatment

The first doctor Lynn Munroe consulted about her hyperactive thyroid
gland recommended radioactive iodine treatment to destroy the gland,
followed by a lifelong regimen of thyroid hormone replacement pills.
The second physician she consulted said that he could operate,
removing the gland without radiation, but that she would still need to
take the pills.
A third doctor suggested a more cautious approach, prescribing
medication to depress the gland's activity. It worked: Ms. Munroe, 49,
a publicist in West Nyack, N.Y., no longer has symptoms of
hyperthyroidism, even though she has been weaned off the medication.
"And I still have my thyroid intact," she said. "Thank God for third opinions."
Has American health care become overly aggressive? Many primary care
doctors think so, according to a survey published last week in
Archives of Internal Medicine. More than 40 percent of 627 primary
care doctors who responded to the survey thought their own patients
were overtreated; only 6 percent thought the patients received too
little care.
Why so many tests and referrals? Limited time to spend with patients,
fear of being sued and financial incentives to do more were among the
reasons cited by the physicians.
Patients often worry about the cost of overtreatment but fail to
recognize the potential harm of undergoing too many tests and
procedures, said Dr. Brenda Sirovich, lead author of the study and a
faculty member of the outcomes group at the Veterans Affairs Medical
Center in White River Junction, Vt.
"I think we don't talk with patients enough about the fact that there
is an optimum amount of medical care, and when you start giving too
much, there's definitely a risk that it's going to be harmful," Dr.
Sirovich said.
In Ms. Munroe's case, all three of the options presented to her are
appropriate treatments for a hyperactive thyroid, and all have pros
and cons. But despite its invasiveness, irradiation is more commonly
used than medication to suppress production of thyroid hormone.
Irradiation is considered the definitive treatment; it is also more
lucrative.
Dr. Rita Redberg, editor of Archives of Internal Medicine, a journal
that has been publishing a series of papers on overtreatment, said the
trend in medicine has been toward running more diagnostic tests and
using more invasive procedures, even when tests may not be called for
and equally effective, less invasive treatment alternatives may be
less risky and less costly.
"Why is the most aggressive treatment becoming the standard of care?"
Dr. Redberg asked in a telephone interview. "We know that when
patients are given a choice between surgery and a medical treatment,
they almost always opt for the least invasive, least aggressive
treatment."
Dr. Redberg and other experts have also been critical of what they see
as the overuse of medication, including the increased use of opioids
for chronic pain; the long-term use of proton pump inhibitors, linked
to severe magnesium deficiency and other side effects, to manage acid
reflux disease; and the widespread prescription of statins for
patients without coronary artery disease, despite well-known adverse
effects of the drugs.
In one study published in the journal, doctors who reviewed the charts
of elderly patients were able to discontinue nearly half of their
medications without any detriment to the patients.
But the idea that less is more is controversial, especially when it
comes to heart disease. Many cardiologists say that
cholesterol-lowering statins, for instance, can save healthy patients
with risk factors from developing heart disease in the future.
"If you don't interrupt the atherosclerotic process, it builds up over
decades," said Dr. Roger S. Blumenthal, director of the Ciccarone
Center for the Prevention of Heart Disease at Johns Hopkins. "You
don't want to sit back and wait until people have a fatal heart attack
or stroke, because you often don't get a second chance. It's a very
extreme position that makes absolutely no sense."
On the other hand, Dr. Blumenthal agrees that computerized tomography
(CT) coronary angiograms of asymptomatic people do not improve care or
outcomes.
Here are a few things consumers can do to ensure they're getting
appropriate treatment.

THE RIGHT QUESTIONS Patients often want to know whether a test or
procedure is covered by insurance, but other questions are more
important, said Dr. Steven Woloshin, co-director of the outcomes group
at the Vermont V.A. hospital and an author of several studies on
overtreatment.
"A patient should ask, 'Why do I need this test? What do I get out of
it? What's my chance of something bad happening if I don't get the
test, or if I do get the test?' " Dr. Woloshin said.
Make sure you know about all of the different treatment options
available, and the pros and cons of each. Remember that medication may
be as effective as more invasive treatments.

SCREENING ALTERNATIVES Balance the risks of any test or procedure
against the potential benefit, given your medical history.
Less-invasive, low-tech screenings with a lower risk of complications
— a fecal occult blood test, for instance, instead of a colonoscopy —
may be appropriate for some patients.
If a CT scan is recommended, ask about an alternative that might
result in less radiation exposure.

TOO MANY MEDICATIONS If you take medications on a regular basis, have
your doctor review your drug regimen periodically. Ask whether you may
be able to wean yourself off a drug like a proton pump inhibitor if
you make diet or lifestyle changes.
Drugs that have been on the market longer often are better understood
and have better safety records than newer drugs, whose adverse effects
may not come to light until they have been available for some time.

8a.

Re: Kejang pada orng  Dewasa

Posted by: "Dina Kurniasari" danishapramesvari@gmail.com   adin_zahra

Mon Oct 3, 2011 7:50 pm (PDT)



Dear mb yesi, sebelum membantu soal obatnya...Mohon di tanyakan diagnosis medis ayah anda ke dokter yg merawatnya ya...

Kalo udah tau diagnosis dalam bahasa medis, akan lebih mudah jika mau tau benar atau tidak tata laksananya...

Smoga berkenan...
Dina Kurniasari_emake Danisha & Lintang
@Dinadanishali

9.

(Tanya) ISKkah?

Posted by: "Rizaini Lituhayu" sehat.lituhayu@gmail.com   rizainilituhayu

Mon Oct 3, 2011 8:38 pm (PDT)



Dear Sp's dan Doc's,
Mohon pencerahannya,
Sy (ibu 1 anak,26th) dr kmrn sore tiap BAK nyeri/sakit skli. Sy googling ttg nyeri itu semua menyatakan ISK. Apa bnr ISK? Ato ada kemungkinan lain. Utk tes urin dan pemeriksaan sebaiknya ke dokter spesialis apa?

BR,
Riza
Powered by Telkomsel BlackBerry®
10.

Bls: Re: [sehat] Stroke atau apa ya?

Posted by: "'Ita' Elisabeth Dianita" ita_sehat@yahoo.com   ita_sehat

Mon Oct 3, 2011 8:46 pm (PDT)



Buat mbak Dewi,
Mendoakan yang terbaik ya Mbak..
Semoga lekas diberi kesembuhan.

*mellow ingat almh. Ibu.. Semoga kami sudah melakukan yang terbaik..


salam sehat,
ita (ibuke Saka & Ambar)
Sent from my BlackBerry®
powered by Sinyal Kuat INDOSAT
Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Health

Achy Joint?

Common arthritis

myths debunked.

Share Photos

Put your favorite

photos and

more online.

Meditation and

Lovingkindness

A Yahoo! Group

to share and learn.

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Milis SEHAT mengucapkan terimakasih kepada PT LG Electronics Indonesia atas partisipasinya sebagai Sponsor Tunggal FAMILY FUN DAY MILIS SEHAT 2011.

"Mailing-list SEHAT didukung oleh : CBN Net Internet Access&Website.
Terima kasih & penghargaan sedalam-dalamnya kepada : HBTLaw, PT.Intiland, dan PT. Permata Bank Tbk. yang telah dan konsisten mensponsori program kami, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
=================================================================
"SEHAT mailing list is supported by CBN Net for Internet Access&Website.
Our biggest gratitude to: HBTLaw, PT. Intiland, and PT. Permata Bank Tbk. who have consistently sponsored our programme, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."

Kunjungi kami di (Visit us at):
Official Web : http://milissehat.web.id/
FB           : http://www.facebook.com/pages/Milissehat/131922690207238
Twitter      : @milissehat <http://twitter.com/milissehat/>
=========================================================================
Donasi
Rekening YOP
Yayasan Orang Tua Peduli
Bank Mandiri
Cabang Kemang Raya Jakarta
Account Number: 126.000.4634514
=========================================================================
MARKETPLACE

Stay on top of your group activity without leaving the page you're on - Get the Yahoo! Toolbar now.

No comments: