Thursday, September 22, 2011

[sehat] Digest Number 16093

Messages In This Digest (25 Messages)

1a.
Re: (tanya) PIN campak-polio di bulan oktober From: indriany novita
1b.
Re: (tanya) PIN campak-polio di bulan oktober From: siti amatullah mutmainah
2.1.
Re: Suntik Pemutih From: rully875@gmail.com
2.2.
Re: Suntik Pemutih From: shanty.herawaty@gmail.com
3a.
Re: Talkshow Milis Sehat di SocMedFest From: denella.hadibroto@sumitomocorp.co.jp
3b.
Re: Talkshow Milis Sehat di SocMedFest From: kristierenst@yahoo.com
3c.
Re: Talkshow Milis Sehat di SocMedFest From: siti amatullah mutmainah
3d.
Re: Talkshow Milis Sehat di SocMedFest From: YoannaFayza
4a.
Darah di urine Ibu Hamil From: florentz11
4b.
Re: Darah di urine Ibu Hamil From: siti amatullah mutmainah
5.1.
Re: Batuk & Flu hampir 3 bulan (tolong...............) From: siti amatullah mutmainah
5.2.
Re: Batuk & Flu hampir 3 bulan (tolong...............) From: youngyulie@gmail.com
6a.
Re: Mpasi instant From: bundahanin@gmail.com
6b.
Re: Mpasi instant From: gilbygaile@yahoo.com
6c.
Re: Mpasi instant From: hanny.firany@gmail.com
7a.
Re: OOT : beli slow cooker t*kahi... From: Cherie Hadiwidjaja
8a.
Re: mengalami saraf kejepit,apakah boleh hamil? From: Ferri Hermayanti
8b.
Re: mengalami saraf kejepit,apakah boleh hamil? From: dewijagoan@yahoo.co.id
8c.
Re: mengalami saraf kejepit,apakah boleh hamil? From: Ferri Hermayanti
9.
(no subject) From: Eddy Mulya Alfayyadh
10a.
Re: Diagnosis OA, diberi obat malaria (kloroquin 125) From: bunda.bangray@yahoo.com
11a.
Re: help: suami masuk ugd From: Ida kusumawaty
12a.
Kepala berdenyut dan sakit di ubun2 sbelah kiri From: kristierenst@yahoo.com
12b.
Re: Kepala berdenyut dan sakit di ubun2 sbelah kiri From: Laksmi Purwitosari
12c.
Re: Kepala berdenyut dan sakit di ubun2 sbelah kiri From: kristierenst@yahoo.com

Messages

1a.

Re: (tanya) PIN campak-polio di bulan oktober

Posted by: "indriany novita" indrinov@yahoo.com   indrinov

Thu Sep 22, 2011 1:57 am (PDT)



Makasih ya mbak ami.
Berarti PIN campak ini ditujukan utk bayi/balita yg blm dpt imunisasi campak ya mbak?

Salam,
-indri bdg-
mama R&J

________________________________

[Non-text portions of this message have been removed]

1b.

Re: (tanya) PIN campak-polio di bulan oktober

Posted by: "siti amatullah mutmainah" amianakbinus@yahoo.com   amianakbinus

Thu Sep 22, 2011 2:13 am (PDT)



Iyap.. Sol bgts

Cmiiw,
Ami


Sent from AmiBerry® via Smart 1x / EVDO Network.
2.1.

Re: Suntik Pemutih

Posted by: "rully875@gmail.com" rully875@gmail.com   rully027

Thu Sep 22, 2011 2:05 am (PDT)



Bukan mba shanty
Tapi kalo ga salah dulu bunda wati pernah bilang bahwa kebutuhan kita akan vit c itu sangat sedikit. Jadi vit c dosis tinggi hanya akan memperberat kerja ginjal sementara yg diserap tubuh hanya sedikit, dan sisanya akan dibuang melalui urin *cmiiw*

Rully
Powered by Telkomsel BlackBerry®

-----Original Message-----
From: Nike Yuwardi <Nike.Yuwardi@astragraphia.co.id>
Sender: sehat@yahoogroups.com
Date: Thu, 22 Sep 2011 15:50:17
To: sehat@yahoogroups.com<sehat@yahoogroups.com>
Reply-To: sehat@yahoogroups.com
Subject: [sehat] Re: Suntik Pemutih

Mba Shanty,

Emang bahayanya kita menggunakan vit e berlebihan apa mba?
aq gak tau tentang malasah ini.

Salam,
Nike


[Non-text portions of this message have been removed]



[Non-text portions of this message have been removed]

2.2.

Re: Suntik Pemutih

Posted by: "shanty.herawaty@gmail.com" shanty.herawaty@gmail.com   keanu_shanty

Thu Sep 22, 2011 2:38 am (PDT)



*maaf sengaja gak potek

Pengen nambahin seinget aku dulu bunda sempet bahas ttg bahaya vit e yg berlebihan. Mohon dikoreksi, setahu aku dan setangkepnya aku saat itu, vit e yg berlebihan dapat memicu sel kanker menjadi aktif. Makanya minum susu kedelai yg berlebihan gak baik juga utk kesehatan.

Setuju vit c dpt larut di dlm urin. Tp klo berlebihan kan kasian ginjalnya bekerjanya tambah berat. Apalagi klo yg punya masalah dgn kinerja ginjalnya.

Mba, waktu abis suntik vit c emang kulit terasa kencang dan cerah. Tp klo akan berdambak buruk dgn kesehatan kan jadi sia2 y perawatan kulitnya ƗƗɐƗƗɐ...ƗƗɐƗƗɐ....ƗƗɐƗƗɐ"̮ itu sih menurut aku. Maaf klo tdk berkenan.

Shanty
Sent from my BlackBerry® smartphone from Sinyal Bagus XL, Nyambung Teruuusss...!

-----Original Message-----
From: rully875@gmail.com
Sender: sehat@yahoogroups.com
Date: Thu, 22 Sep 2011 09:05:35
To: <sehat@yahoogroups.com>
Reply-To: sehat@yahoogroups.com
Subject: Re: [sehat] Re: Suntik Pemutih

Bukan mba shanty
Tapi kalo ga salah dulu bunda wati pernah bilang bahwa kebutuhan kita akan vit c itu sangat sedikit. Jadi vit c dosis tinggi hanya akan memperberat kerja ginjal sementara yg diserap tubuh hanya sedikit, dan sisanya akan dibuang melalui urin *cmiiw*

Rully
Powered by Telkomsel BlackBerry®

-----Original Message-----
From: Nike Yuwardi <Nike.Yuwardi@astragraphia.co.id>
Sender: sehat@yahoogroups.com
Date: Thu, 22 Sep 2011 15:50:17
To: sehat@yahoogroups.com<sehat@yahoogroups.com>
Reply-To: sehat@yahoogroups.com
Subject: [sehat] Re: Suntik Pemutih

Mba Shanty,

Emang bahayanya kita menggunakan vit e berlebihan apa mba?
aq gak tau tentang malasah ini.

Salam,
Nike


[Non-text portions of this message have been removed]




[Non-text portions of this message have been removed]



------------------------------------

Milis SEHAT mengucapkan terimakasih kepada PT LG Electronics Indonesia atas partisipasinya sebagai Sponsor Tunggal FAMILY FUN DAY MILIS SEHAT 2011.

"Mailing-list SEHAT didukung oleh : CBN Net Internet Access&Website.
Terima kasih & penghargaan sedalam-dalamnya kepada : HBTLaw, PT.Intiland, dan PT. Permata Bank Tbk. yang telah dan konsisten mensponsori program kami, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
=================================================================
"SEHAT mailing list is supported by CBN Net for Internet Access&Website.
Our biggest gratitude to: HBTLaw, PT. Intiland, and PT. Permata Bank Tbk. who have consistently sponsored our programme, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."

Kunjungi kami di (Visit us at):
Official Web : http://milissehat.web.id/
FB : http://www.facebook.com/pages/Milissehat/131922690207238
Twitter : @milissehat <http://twitter.com/milissehat/>
=========================================================================
Donasi
Rekening YOP
Yayasan Orang Tua Peduli
Bank Mandiri
Cabang Kemang Raya Jakarta
Account Number: 126.000.4634514
=========================================================================Yahoo! Groups Links



3a.

Re: Talkshow Milis Sehat di SocMedFest

Posted by: "denella.hadibroto@sumitomocorp.co.jp" denella.hadibroto@sumitomocorp.co.jp

Thu Sep 22, 2011 2:07 am (PDT)



Mbak Kristi, Mommy Shalom.



Bareng yuk. Aku juga deket. Dan sekarang lagi cari selah gimana caranya bisa keluar jam 4. Bikin e-ktp? Tapi aku kan domisili Tangerang.

*semoga gak ada orang kantor yg baca ini e-mail*



Regards,

Ella Bundanya Talita


[Non-text portions of this message have been removed]

3b.

Re: Talkshow Milis Sehat di SocMedFest

Posted by: "kristierenst@yahoo.com" kristierenst@yahoo.com   kristierenst

Thu Sep 22, 2011 2:20 am (PDT)



Ayooo mba ella,
Besok aku japri yaaaa....kantor ku di permata senayan:)
Powered by Telkomsel BlackBerry®
3c.

Re: Talkshow Milis Sehat di SocMedFest

Posted by: "siti amatullah mutmainah" amianakbinus@yahoo.com   amianakbinus

Thu Sep 22, 2011 2:22 am (PDT)



Pk taksi ak dr rmh ..
Plgnya nebeng eyangnya anak2 smp citoz ..
Skalian ktmu eyangnya, trs plgnya nyambung taksi ..

Tenang mba ichie, ak jg dulu sk asal aj yg pntg dtg, plg mah tebengan jd byk.. Asal colak colek :)

Cu ya

Cheers,
Ami
*mobil nganggur, ga bs nyetir .. :(


Sent from AmiBerry® via Smart 1x / EVDO Network.
3d.

Re: Talkshow Milis Sehat di SocMedFest

Posted by: "YoannaFayza" fayza.prasetyo@yahoo.com   fayza.prasetyo

Thu Sep 22, 2011 2:37 am (PDT)



"Yg mengharukan, baru aja ada 2 remaja pria (mgkn sma) dg menggebu2 bilang: kita dukung mba, no puyer! Kita beli dong, pernak perniknya | emang knp dg puyer? | kita tau dong bahayanya puyer, kita kan anak sehat"


ahahaa.. berharap kelak anak saya juga seperti mereka..:)

*maap OOT


γoÉ'n | @yoannafayza
http://yoannafayza.wordpress.com
4a.

Darah di urine Ibu Hamil

Posted by: "florentz11" budiflorence@yahoo.com   florentz11

Thu Sep 22, 2011 2:09 am (PDT)



Dear Docs n Sps,

Mau tanya dong.. Saya sedang hamil anak kedua, usia kehamilan 9 minggu. 3x test urin. Pertama karena melihat urine sangat keruh dan oranye. Yg kedua untuk memastikan, yg ketiga krn anjuran dsog saya.

Hasil pertama:
Darah 50 (+3)
Bakteri (+1)

Hasil kedua:
Darah 25 (+2)
Bakteri (+1)

Hasil ketiga:
Darah 50 (+3)
Bakteri (+1)
Kristal amof urat (+1)
Kristal ca oxalat (+1)
Benang mukosa (+2)
Leukosit esterase 25 (+1)

Jadwal ke dokter masi sebulan lagi.. Apa ada yg harus dikhawatirkan?
Dsog saya bilang walau kemungkinan ada infeksi cukup terapi air putih 3L sehari. Tidak butuh obat/ antibiotik.

Kenapa bisa ada darah ya?
Tidak ada rasa sakit/ panas apapun ketika berkemih..

Bisa tolong ada yang sharing?

Cheers,
Floe

4b.

Re: Darah di urine Ibu Hamil

Posted by: "siti amatullah mutmainah" amianakbinus@yahoo.com   amianakbinus

Thu Sep 22, 2011 2:16 am (PDT)



Dear mba florens
Kmrn ada thread jg perihal darah di urine .. Dr.anto bukan ya yg posting soal hematuria ..

Smg membantu

Cmiiw,
Ami


Sent from AmiBerry® via Smart 1x / EVDO Network.
5.1.

Re: Batuk & Flu hampir 3 bulan (tolong...............)

Posted by: "siti amatullah mutmainah" amianakbinus@yahoo.com   amianakbinus

Thu Sep 22, 2011 2:36 am (PDT)



Dear Mba yuli,
Sy sdg sinusitis jg ni..
Terusan dari batpil nya :)

Tips nya sih cm minum air anget aja, meski ngiler mnm air dingin ..

Oya, ada alergi?

Bagaimana kalau mba yuli browse dulu perihal sinusitis dan operasinya..

Karena pengalaman tmn2 sy yg pny sinusitis lalu diberi tindakan, malah makin parah .. :( ga nakut2in ya ..

Smg berkenan

Get well soon,
Ami



Sent from AmiBerry® via Smart 1x / EVDO Network.
5.2.

Re: Batuk & Flu hampir 3 bulan (tolong...............)

Posted by: "youngyulie@gmail.com" youngyulie@gmail.com

Thu Sep 22, 2011 4:01 am (PDT)



Ami :
Dear Mba yuli,
Sy sdg sinusitis jg ni..
Terusan dari batpil nya :)

Tips nya sih cm minum air anget aja, meski ngiler mnm air dingin ..

Oya, ada alergi?

Bagaimana kalau mba yuli browse dulu perihal sinusitis dan operasinya..

Karena pengalaman tmn2 sy yg pny sinusitis lalu diberi tindakan, malah makin parah .. :( ga nakut2in ya ..

Smg berkenan

Get well soon,
Ami

Me :
Mba ami ga nakut2in, tapi saya udah takut duluan nih :(

Memang tadi saya tanyakan ke dokternya, gimana kalo ga usah diberi tindakan (di operasi)?

Lalu kata dokternya, bisa makin parah dan menyerang daerah sinus lain di wajah.

Lalu saya tanyakan lagi ke dokter tsb apakah kalo setelah dioperasi, sinusitisnya bisa sembuh benar? Kata dokternya : ya semoga saja.

Jadi bikin saya tambah bingung dan takut utk operasi.

Sebenernya saya juga sudah baca baca perihal sinusitis di mayo clinic tapi saya belum pernah baca perihal dioperasi sbg treatmentnya. Atau saya masih kurang bacanya yah?

Tapi keadaan ini bikin produktivitas saya di kantor menurun. Hidung selalu mampet, dan skrg kalo menelan sakit, bagian wajah seringkali pusing. Oya sampe usia saya 31 tahun skrg ini saya tidak pernah seperti ini sebelumnya dan setau saya tidak punya alergi.

Terimakasih kalo ada sps dan dokter yg masih ingin share lagi, krn saya harus memutuskan apakah akan dioperasi atau tidak.

Many thanks before.

Powered by Telkomsel BlackBerry®
6a.

Re: Mpasi instant

Posted by: "bundahanin@gmail.com" bundahanin@gmail.com

Thu Sep 22, 2011 2:55 am (PDT)



Mba Hanny..

Boleh tanya ya.. Thena frekuensi makannya brp kali sehari pas usia 7-8 bln?
Minum asipnya berkurang ga stlh mpasi?
Sehari brp ml asipnya?

Pls sharingnya :)

Thanks
-tari-
Sent from my BlackBerry®
powered by Sinyal Kuat INDOSAT
6b.

Re: Mpasi instant

Posted by: "gilbygaile@yahoo.com" gilbygaile@yahoo.com

Thu Sep 22, 2011 3:15 am (PDT)



Mba hanny

Nanya juga dong,thena makannya susah ga ya?karna babyku masalahnya kalo makan 5x suap lsng aksi tutup mulut. dan mpasinya modelnya ditim kayak nasi tim,atw dimasak sampe jd bubur? Sory yah banyak nanya,lsoalnyaagi penasaran banget dgn kenaikan bb thena yg pesat .tks ya

Carol


Powered by Telkomsel BlackBerry®
6c.

Re: Mpasi instant

Posted by: "hanny.firany@gmail.com" hanny.firany@gmail.com   pink_honey_1999

Thu Sep 22, 2011 4:37 am (PDT)



Dear mba Tari,

Thena,usia 6-7bln,msh 1x sehari,plus jeruk itupun klo makanannya high fe.
Usia, 8bln-skrg 2x sehari, pagi makan berat,sore makan pure buah,selingannya keju/yogurt/jeruk disiang.
Asip,jalan terus, usia 6-7bln sehari (10jam ditinggal) 400-500ml. Usia 8-skrg asip 300-400ml. Mlm-pagi langsung dari aku.
Moga ngebantu ya mba,

Warm regards,
Hanny
Powered by Telkomsel BlackBerry®
7a.

Re: OOT : beli slow cooker t*kahi...

Posted by: "Cherie Hadiwidjaja" cherie.hadiwidjaja@gmail.com   cherie_ph

Thu Sep 22, 2011 3:06 am (PDT)



Ikutan sharing ah....
Anak pertama saya ga mengenal SC taunya mini rice cooker (akebonno n
maspion) tapi kalo buat bubur,airnya bs tumpah2 keluar,mungkin karena
ga didesain untuk bikin bubur?anak ke2 dikasih lungsuran SC...ternyata
menyenangkan n praktis.tinggal cemplungin bahan n dinyalakan tanpa
kuatir gosong.worth it to buy deh! Maap jadi curcol :)

BR
Mamanya K n Aiko

On 9/22/11, piep71@ymail.com <piep71@ymail.com> wrote:
>
> Mba tenny, dibandung banyak kok yg jual SC takahi ditoko baby ex: Lavie,
> yens, piyo2 dll tp yg paling murah dimana gak tau , paling beda2 dikit jg
> harganya
>
>
> Sent from my BlackBerry®
> powered by Sinyal Kuat INDOSAT
>
> ------------------------------------
>
> Milis SEHAT mengucapkan terimakasih kepada PT LG Electronics Indonesia atas
> partisipasinya sebagai Sponsor Tunggal FAMILY FUN DAY MILIS SEHAT 2011.
>
> "Mailing-list SEHAT didukung oleh : CBN Net Internet Access&Website.
> Terima kasih & penghargaan sedalam-dalamnya kepada : HBTLaw, PT.Intiland,
> dan PT. Permata Bank Tbk. yang telah dan konsisten mensponsori program kami,
> PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
> =================================================================
> "SEHAT mailing list is supported by CBN Net for Internet Access&Website.
> Our biggest gratitude to: HBTLaw, PT. Intiland, and PT. Permata Bank Tbk.
> who have consistently sponsored our programme, PESAT (Program Edukasi
> Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
>
> Kunjungi kami di (Visit us at):
> Official Web : http://milissehat.web.id/
> FB : http://www.facebook.com/pages/Milissehat/131922690207238
> Twitter : @milissehat <http://twitter.com/milissehat/>
> =========================================================================
> Donasi
> Rekening YOP
> Yayasan Orang Tua Peduli
> Bank Mandiri
> Cabang Kemang Raya Jakarta
> Account Number: 126.000.4634514
> =========================================================================Yahoo!
> Groups Links
>
>
>
>

8a.

Re: mengalami saraf kejepit,apakah boleh hamil?

Posted by: "Ferri Hermayanti" f.hermayanti@gmail.com

Thu Sep 22, 2011 3:19 am (PDT)



Dear Bu Soraya
coba ke dr syaraf dl,periksa all,kl memang benar HNP,sekarang ada
metode baru,menggunakan radio frekwensi,saya baru saja melakukan
itu,hasilnya 90% sembuh,dan skr tinggal 10% untuk pemulihan,radio
frekwensi ini adl solusi untuk yg takut operasi,baru ditemukan 2 thun
terakhir ini,semoga membantu

On 9/22/11, yulianto <yuliantosk@gmail.com> wrote:
> dear ibu soraya, diagnosis medisnya apa kalau boleh disharing?
> HNP? hernia nucleus pulposus?
> bisa cek disini:
> http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000442.htm
>
> -anto-
>

8b.

Re: mengalami saraf kejepit,apakah boleh hamil?

Posted by: "dewijagoan@yahoo.co.id" dewijagoan@yahoo.co.id   dewijagoan

Thu Sep 22, 2011 3:29 am (PDT)



Kalo dg radio frekuensi berapa lama masa terapinya ya ?


Powered by Telkomsel BlackBerry®
8c.

Re: mengalami saraf kejepit,apakah boleh hamil?

Posted by: "Ferri Hermayanti" f.hermayanti@gmail.com

Thu Sep 22, 2011 4:48 am (PDT)



Malam,
jadi prosesnya kurang lebih 1 jam,nama lengkap metodenya
intervensional pain radio frekwensi,jadi tetap masuk kamar operasi,tp
hanya bius lokal di tempat yg skit,trus disuntikkan steroid bersamaan
dengan dimasukkannya gelombang radio frekwnsi tsb,yg saya rasakan
ajaib ya,skitnya langsung hilang 90%,jd memang metode tsb membaalkan
sementara,ada live time nya,4 bulan sd 2 thun,tp kl menjalankan
gerakan2 yg benar,gak akan kambuh lagi

On 9/22/11, dewijagoan@yahoo.co.id <dewijagoan@yahoo.co.id> wrote:
> Kalo dg radio frekuensi berapa lama masa terapinya ya ?
>
>
> Powered by Telkomsel BlackBerry®
>
> ------------------------------------
>
> Milis SEHAT mengucapkan terimakasih kepada PT LG Electronics Indonesia atas
> partisipasinya sebagai Sponsor Tunggal FAMILY FUN DAY MILIS SEHAT 2011.
>
> "Mailing-list SEHAT didukung oleh : CBN Net Internet Access&Website.
> Terima kasih & penghargaan sedalam-dalamnya kepada : HBTLaw, PT.Intiland,
> dan PT. Permata Bank Tbk. yang telah dan konsisten mensponsori program kami,
> PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
> =================================================================
> "SEHAT mailing list is supported by CBN Net for Internet Access&Website.
> Our biggest gratitude to: HBTLaw, PT. Intiland, and PT. Permata Bank Tbk.
> who have consistently sponsored our programme, PESAT (Program Edukasi
> Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
>
> Kunjungi kami di (Visit us at):
> Official Web : http://milissehat.web.id/
> FB : http://www.facebook.com/pages/Milissehat/131922690207238
> Twitter : @milissehat <http://twitter.com/milissehat/>
> =========================================================================
> Donasi
> Rekening YOP
> Yayasan Orang Tua Peduli
> Bank Mandiri
> Cabang Kemang Raya Jakarta
> Account Number: 126.000.4634514
> =========================================================================Yahoo!
> Groups Links
>
>
>
>

9.

(no subject)

Posted by: "Eddy Mulya Alfayyadh" dueeddy@yahoo.co.id   dueeddy

Thu Sep 22, 2011 3:20 am (PDT)



<a tabindex="1" title="" name="ibticjpsxm" href="http://lastingimpressionsoftheheart.com/blog/wp-content/plugins/invite">http://lastingimpressionsoftheheart.com/blog/wp-content/plugins/invite</a>

[Non-text portions of this message have been removed]

10a.

Re: Diagnosis OA, diberi obat malaria (kloroquin 125)

Posted by: "bunda.bangray@yahoo.com" bunda.bangray@yahoo.com   bunda.bangray

Thu Sep 22, 2011 3:24 am (PDT)



Coba bantu ya pak haryono, dulu ibu saya juga pernah mengalami hal serupa istri bapak dan dikasih klorokuin jg. Waktu itu setelah saya browsing2 ketemu kalau peran klorokuin di OA adalah sebagai anti inflamasi..
Cuma cara kerja detailnya saya belum cari lagi. Mungkin yang lain bisa membantu..
Hth pak..

Sent from my BlackBerry®powered by Sinyal Kuat INDOSAT
11a.

Re: help: suami masuk ugd

Posted by: "Ida kusumawaty" ida.a.kusumawaty@gmail.com   ida_a_kusumawaty

Thu Sep 22, 2011 3:40 am (PDT)



Terima kasih Mbak Ratna atas *quick response*-nya. Terima kasih juga buat
Bunda Wati...

Maaf sebelumnya, mo cerita agak panjang nich, semoga SPs bisa mengambil
pelajaran dari pengalaman saya yang "mahal" ini.

Hari Jumat, 16 September 2011 pk. 08:30 suami mengeluh nyeri hebat di perut
kiri bawah, juga di sekitar pinggang kiri dan punggung. Saking hebat
nyerinya dan karena menahan sakit, sampai keluar keringat dingin dan terasa
sesak di dada. Mendengar kalimat "sesak di dada", saya langsung panik dan
berpikir serangan jantung (meskipun suami tidak memiliki riwayat penyakit
jantung). Langsung saya izin pulang dari kantor. Sampai di rumah langsung
telpon ambulans dari RS terdekat (Si*l*m Ho*pi**l Kb. Jeruk). Ambulans tiba
pukul 09:30, dokter langsung memberikan *pain killer* dengan kandungan aktif
KETOROLAC dan infus RL.

Sesampainya di UGD RS Si*l*m Ho*pi**l Kb. Jeruk, *pain killer* diganti
Pethidine (belum cari kandungan aktifnya apa), dan dilakukan test
laboratorium lengkap yang terdiri dari:
- Ureum
- Urinalisa Lengkap (rutin, PH, BJ, BIL, dll.)
- Kalsium
- SGOT-SGPT
- Kreatinin
- Natrium
- Glukosa Sewaktu
- Hematologi Lengkap (rutin, LED, MCV, dll.)
- Lipase
- Kalium
- Chlorida
- Amilase
Harga yang harus saya bayar untuk seluruh test lab diatas Rp903.000. Mohon
bantuan SPs dan dokter, sebenarnya mana aja sich test lab yang diperlukan
dan yang tidak untuk kondisi seperti yang dialami suami saya? Saya ingin ini
jadi pelajaran buat saya dan SPs juga supaya lain kali gak "grasa-grusu"
meng-iya-kan seluruh test lab dan eng...ing...eng pas bayar tagihannya cuman
bisa tepok jidat, hehehe...
Hasil lab yang diluar nilai rujukan adalah sebagai berikut:
*Urinalisa Lengkap*
- Warna: kuning muda
- Kejernihan: agak keruh
- Sedimen Eritrosit: H 48 / uL
- pH: H 9.0
- Darah Samar: (+) 3
*Hematologi Lengkap*
- Kalium Darah: H 5.5 mmol/L
Apakah ada yang perlu dikhawatirkan dengan hasil lab tersebut?

Pemeriksaan selanjutnya adalah USG abdomen (total biaya Rp438.000).
*Kesan*
Pelviektasis ginjal kiri ec. suspect batu ureter kiri.
Organ-organ intraabdomen lainnya yang tervisualisasi dalam batas normal.
*Diagnosa Klinis*
Suspect urolithiasis

Karena hasil pemeriksaan USG hanya dapat melihat sistem pelviokalises kiri
sedikit melebar dan tidak tampak batu di kedua ginjal, maka pemeriksaan
dilanjutkan dengan CT Urografi Non-kontras (total biaya Rp1.552.000) dengan
hasil sebagai berikut:
*Kesan*
Hidronefrosis serta hidroureter ringan kiri sampai ke distal ec. batu di
distal ureter kiri.
Multipel batu pasir ginjal kanan.
Sistem pelviokalises dan ureter kanan tidak melebar.
Organ-organ abdomen lainnya yang tervisualisasi kesan baik.
*Diagnosa Klinis*
Colic abdomen

Pada pukul 14:15 suami mulai bisa BAK normal. Sebelumnya pada hari tersebut
setiap kali BAK, hanya keluar sedikit, agak perih, dan warnanya keruh.

Pukul 14:30 dokter urologi *visit* dan menawarkan beberapa alternatif
sebagai berikut:
Diagnosa: colic ureter, ukuran batu < 5 mm.
*Treatment*:
1. Minum obat, tunggu 1 minggu, diharapkan batu keluar sendiri.
2. *Shock wave* (gelombang kejut), tindakan dari luar dengan gelombang untuk
memecahkan batu. Tingkat keberhasilan 40%-60%. Kenapa rendah? Karena
akurasinya susah, apalagi kalo posisi batu sudah di bawah (seperti kondisi
suami saya). Di bagian bawah banyak tulang, sementara di layar tulang
warnanya putih dan batu juga terlihat warnanya putih.
3. Dimasukkan suatu alat (kayak endoskopi) lalu ditembakkan sejenis sinar
laser langsung ke batu. Tingkat keberhasilan *+* 90%.
4. Pembedahan, dibedah langsung diambil batunya. Tingkat keberhasilan *+*90%.
Dokter tidak menyarankan tindakan nomor 4 karena terlalu berlebihan, ukuran
batunya sangat kecil tidak sebanding dengan kesakitan tindakan bedah (lebay
lah...).
Saran dokter saat itu adalah *treatment* nomor 1, setelah 1 minggu cek
kembali USG apakah ukuran saluran ginjal kiri sudah normal. Jika ukurannya
sudah kembali normal berarti batu sudah keluar. Tapi jika tidak, maka harus
dilakukan tindakan (bisa nomor 2 atau 3).
Menurut SPs dan dokter disini, tindakan mana yang sebaiknya saya pilih?

Obat2an yang diminum selama 1 minggu adalah sebagai berikut:
- Harnal Ocas 0.4 mg Capsul (malam 1 tablet), untuk membantu
menghancurkan/melarutkan batu?
- Xevolax Tablet (bila perlu) => *pain killer* => sejauh ini tidak diminum
karena sepulang dari UGD tidak merasakan nyeri hebat lagi.
- Interflox 500 mg Tablet (2X sehari 1 tablet), antibiotik.
Yang tidak sempat saya tanyakan, apa indikasi pemberian antibiotik dalam
kasus ini?

Kondisi suami sepulang dari UGD, normal. Tidak pernah merasakan nyeri lagi
dan BAK normal sampai hari ini. Apakah dengan kondisi ini berarti batu
tersebut sudah keluar?

Total biaya yang harus saya keluarkan untuk UGD (termasuk ambulans, lab,
USG, CT, dokter, dll.) sebesar Rp4.159.000 hikkkssss.... Kalo saya lihat
rincian biayanya, yang saya *concern* adalah biaya laboratorium
Rp903.000. Apakah
memang seluruh pemeriksaan itu diperlukan?
Sedangkan untuk biaya obat rawat jalan total sebesar Rp309.000, menurut saya
masih *acceptable*. *Concern* saya hanya masalah AB, apakah memang ada
indikasi perlu AB?

Pelajaran yang sangat MAHAL, dan semoga SPs disini bisa mengambil pelajaran
dari pengalaman saya. Ditunggu respon dan tanggapannya.

Terima kasih.

Salam,
Mama Nayla

2011/9/16 Ratna <ratnaumry@gmail.com>

> Mbak ida, ikut prihatin. kolik ureter tampaknya ya? Bisa baca tentang kolik
> ureter, kidney stone atau urolithiasis. Pertolongan pertama painkiller. Next
> dicari penyebab sumbatan baru ditentukan terapinya. Tidak dilakukan foto
> IVP? Semoga segera baikan ya. Cmiiw docs.
>
> Ratna • MamaWiLou
>
>
> ------------------------------------
>
> Milis SEHAT mengucapkan terimakasih kepada PT LG Electronics Indonesia atas
> partisipasinya sebagai Sponsor Tunggal FAMILY FUN DAY MILIS SEHAT 2011.
>
> "Mailing-list SEHAT didukung oleh : CBN Net Internet Access&Website.
> Terima kasih & penghargaan sedalam-dalamnya kepada : HBTLaw, PT.Intiland,
> dan PT. Permata Bank Tbk. yang telah dan konsisten mensponsori program kami,
> PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
> =================================================================
> "SEHAT mailing list is supported by CBN Net for Internet Access&Website.
> Our biggest gratitude to: HBTLaw, PT. Intiland, and PT. Permata Bank Tbk.
> who have consistently sponsored our programme, PESAT (Program Edukasi
> Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
>
> Kunjungi kami di (Visit us at):
> Official Web : http://milissehat.web.id/
> FB : http://www.facebook.com/pages/Milissehat/131922690207238
> Twitter : @milissehat <http://twitter.com/milissehat/>
> =========================================================================
> Donasi
> Rekening YOP
> Yayasan Orang Tua Peduli
> Bank Mandiri
> Cabang Kemang Raya Jakarta
> Account Number: 126.000.4634514
> =========================================================================Yahoo!
> Groups Links
>
>
>
>

[Non-text portions of this message have been removed]

12a.

Kepala berdenyut dan sakit di ubun2 sbelah kiri

Posted by: "kristierenst@yahoo.com" kristierenst@yahoo.com   kristierenst

Thu Sep 22, 2011 3:41 am (PDT)



Dear all,
Mhn pencerahannya,mungkin Sp's disini/docs ada yg pernah mengalami.
Sudah kurleb 1minggu ini,kepala saya sebelah kiri suka tiba2 berdenyut kira2 setengah menit,tapi sepertinya bukan migrain yg biasa,karena sakitnya hanya di ubun2 (atas kepala)sebelah kiri.

Saya pikir biasa aja,tapi lama kelamaan mengganggu juga,karena 1 hari bisa kambuh lebih dari 5 kali. Dan kadang2 suka mau jatuh/oleng badan ini.
Mungkinkah karena darah rendah?karena tekanan darah saya memang selalu rendah.

Dan saya tidak tahu persis penyebabnya,karena saat ini sdg tdk flu atau sakit lainnya.

Apa saya perlu ke dokter ya?saya takut stroke...

Trims.

Regards,
Kristi
Powered by Telkomsel BlackBerry®
12b.

Re: Kepala berdenyut dan sakit di ubun2 sbelah kiri

Posted by: "Laksmi Purwitosari" laksmipurwitosari@yahoo.com   laksmipurwitosari

Thu Sep 22, 2011 4:07 am (PDT)



Dear Mba Kris,

Silahkan dipilih, kira kira termasuk yang mana
http://www.severe-headache-expert.com/headache-top-of-head.html
Common Causes of "Headache Top of Head"

Tension-type Headache
Surveys show that about 20% of adults report the top of the head as the location of Tension-type headache.
In children, especially boys for some reason, top of head is also a common, location.

Tension-type headache is a featureless pressure or weight in the head with no provoking features such as worsening with physical activity. It does not sit on one side more than another.

About 38% of people in any given year experience one bout of Tension-headache. Severity of Tension-headache is mild-moderate, unlike migraine which is more severe.

This has to be the most common cause of "headache top of head" as 20% of 38% is 7.6% of the population!

Chronic Daily Headache
One 1992 survey before the current IHS crteria for chronic migraine and chronic tension-type headache had been settled, found 32% of people with otherwise unexplained daily headache reporting the top of head (vertex) as a location for headache.
Chronic Daily Headache affects 4-5% of adults, so about 1.3% of the population will experience this cause of "headache top of head"

Migraine
20% of people with migraine headache will report it as a "Headache top of head".
However they are different from tension-type headache as nausea, preference for dark, worsening with usual physical activity will be present.

People with migraine will commonly feel their headaches in other parts of the head too.

If migraine is the cause of a top of head pain, then it is likely that there have been pains elsewhere from time to time.

12% of the population (6% of men and 18% of women) experience migraine. So about 2.4% of people will experience a headache on top of the head due to migraine at some point in their lives

Idiopathic Stabbing Headache
In one large Korean Headache Clinic where these cases were carefully recorded, 10% of 115 cases experienced these intense sudden, brief sharp pains (of no serious causes) in the vertex or top of the head.
Repeated intense cases can be treated with Indomethacin.

Stabbing pains are more common in people with a history of migraine headaches too.

However, this must be one of the most common causes of a brief "Headache Top of Head"

Cold-stimulus Headache or Ice-cream Headache or Brain Freeze
About 8% of the general population are liable to get brain freeze headaches.
In one survey, 12% of adolescents experienced their brain freeze headache on the top of the head.

Another study looking at ice-cream headache in people with migraine found that 2 out of 17 people with migraine who experienced ice-cream headache said it was a "Headache Top of Head".

Cervicogenic Headache
Strictly speaking the pain of cervicogenic headache is unilateral - one side only.
However, maps of pain relieved by lateral atlanto-axial joint injection show that a "headache top of head" affecting both sides can originate from the cervical spine.

The lateral atlanto-axial joint is the second most common joint causing cervicogenic headache after the C2/3 facet joint.

Causes of a Provoked "Headache Top of Head"

Provoked headaches include those due to low pressure inside the head, and those brought on by exertion.
Post Lumbar Puncture Headache
A low pressure headache follows between 10-50% of lumbar puncture procedures.
About 21% of post-lumbar puncture headaches are a "headache top of head"!

The pain of low pressure headache is relieved within seconds to minutes of lying completely flat. It returns within seconds to minutes of standing back up. This phenomenon is called a Postural Headache

Most of these resolve within 6 days, but any that are severe and persistent will require an epidural blood latch to fix, especially if they are functionally disabling.

Spontaneous Intracranial Hypotension
This is a rare cause of new onset postural headache and probably occurs in at least 5 per 100,000 people per year
Headache on top of the head is a common feature, as is a pain on both sides of the head.

There is often tinnitus, nausea or dizziness. Some people describe the pain like their "brain is falling down a waterfall".

The headache settles on lying flat, and resumes on standing up again - usually it takes between 15-30 minutes for pain to resolve, but in some it can be nearly instantaneous.

People with spontaneous intracranial hypotension will often remember the precise day, if not hour, of onset of their headaches.

Untreated this can cause years of daily headache - often in the "second half of the day".

The usual cause is a leak of spinal fluid from a tiny tear in the lining of the spine called a nerve root diverticulum.

Treatment of choice is an epidural blood patch which can be curative, even after months and months of headache.

Cough Headache
Pain on the vertex is fairly common in this headache provoked by coughing. In one series of 83 cases, 74 had no obvious cause for their cough headache, and of these 15/74 (20%) experienced a "headache top of head".
9 cases had a cause identified, and 2 of these 9 (22%) had pain on top of their head.

Cough Headache requires a brain scan to rule out a secondary cause such as Chiari malformation.

Exertional Headache
These are headaches brought on by exertion, or starting immediately after exercise. A large study of teenagers found that 13% of exercise induced headaches were located on the top of the head.
About 90% of exercise headaches have no known cause. Again Chiari malformation is the most common cause seen on brain imaging.

Hypnic Headache
This is a rare headache (about 1% of headache clinic attenders) and is brought on by sleep.
The usual story is someone in their 50-70s who is woken every night at about the same time with a diffuse head pain. One published paper found 1/22 (5%) with a top of head pain only.

Lithium Carbonate 200mg to 400mg at night can help about 70% of cases.

Lithium Carbonate is a strong prescription only medication that requires medical supervision to use.

Cardiac Cephalalgia
Heart Disease (cardiac) can cause headaches (cephalalgia). Six of the 32 cases (19%)reported in the medical literature, had pain on top of the head.
The headache is usually brought on and relieved by rest - angina pain in the head.

Acute heart attack pain can present as a , so an ECG should always be performed in people with thunderclap headache.

Treating the heart disease treats the headache.

Sexual Activity Headache
Two types of headache occur with sexual activity (intercourse or masturbation). The first is a slow build up of headache as sexual excitement increases. The more common headache is a sudden explosive headache (thunderclap headache) at orgasm.
It is now known that most orgasmic headaches are due to reversible cerebral vasoconstriction syndrome.

32% (9/28) in one series reported pain in the vertex (top of head).

Bath related Thunderclap Headache
These are sudden severe headaches brought on by immersion in hot water. Many of these are also likely to be due to reversible cerebral vasoconstriction syndrome. Similar to sexual activity headache, 33% (7/22) in one series had pain on top of the head.
Headache after Acoustic Neuroma Surgery
An acoustic neuroma is a rare benign tumour of the main hearing nerve. Surgery for this tumour is usually lengthy and very delicate to perform.
Headache can be a common chronic problem after acoustic neuroma surgery and a 1993 series reported a 34% rate of pain on top of the head, although a more recent study did not find any cases of pain in that location.

Sleep Deprivation Headache
People who are sleep deprived eg doctors doing long on call shifts, can often experience a headache as tiredness increases.
5/25 (20%) of people interviewed about sleep deprivation reported a pain on the top of their heads.

Ponytail Headache
10% of people (usually women) who tie their hair in pony tails will sometimes experience pain on top of the head related to traction from the pony-tail. There is an obvious solution - let your hair down!
Chiari Malformation causing Laughter Headaches
Laughter induced headaches are usually due to the Chiari malformation.
Usually the pain is in the back of the head. There is one case of pain on top of the headprovoked by laughter ad subsequently found to be caused by Chiari malformation

Reversible Cerebral Vasoconstriction Syndrome
This condition can be unprovoked and just cause an out-of-the-blue sudden severe headache - Thunderclap headache.
There are cases described with pain on top of the head, not in the classical occipital location

Cluster headache
Classically cluster headache is in or around the eye, and associated with tears, nasal symptoms and agitation lasting about 30-180 minutes.
One series from Taiwan found that 22% of 104 cases had pain on top of the head.

Other series quoted figures of 3.5% (553 cases) and 7% (230 cases).

The pattern of bouts of intense pain on a daily basis for several weeks, with associated features should give away this diagnosis.

SUNCT
9% of 43 cases reported from London in 2007 has top of head pain.
SUNCT stands for Sudden, Unilateral, Neuralgiform headache with Conjunctival injection and Tears.

It is notoriously difficult to treat, but Lamotrigine is often recommended.

Fortunately it is really rare.

Isolated Sphenoid Sinusitis
61/72 (85%) cases of isolated sphenoid sinusitis reported headache. Of these 61, 20 (33%) reported pain in the top of head.
This was the most common site of pain in isolated sphenoid sinusitis.

11/86 cases had a chronic headache and no other features.

The pain of sphenoid sinusitis is often severe, unremitting and worse when lying or with exertion. Classic sinus symptoms like runny nose or nasal congestion are usually lacking.

Surgical drainage can be curative.

Chronic Headache Following Whiplash Injury
The definition of headaches following whiplash is fraught with difficulties. There is controversy about how headache referred from neck joints are defined. Most commonly, pain following to trauma to a facet joint of the cervical spine should be one sided.
In one series of people with chronic headache preceded by whiplash injury the pain was reported on top of the head in 7% of cases.

Airflight headache with chronic rhinosinusitis
One case of a pain into the vertex which was provoked by air travel and cured when chronic sinus infection was treated.
Other cases of airflight headache usually report pain in the eye or above the eye and not on top of the head

Causes of "Headache Top of Head" (not triggered by a provoking stimulus)

These are all unprovoked by physical stimulus or change in environment, and are usually reported as isolated cases - so they are all fairly rare.
Pituitary Apoplexy
Pituitary tumous are often associated with headache.
In one series of 84 tumours, headaches were located in the top of the head in 26 (31%).

One case of pituitary apoplexy presented with a thunderclap headache followed by an enduring "headache top of head"

Nummular Headache
The classic location for nummular headache is on the side of the head - temple or parietal areas. There are published cases of pain on the top of the head - at the vertex. Some of thee cases will have hair loss at the site of pain.
The site of pain in nummular is a well circumscribed area about the size of a large coin. It can be tender, prickly, itchy or burning in quality.

A serious underlying cause is not usually found.

Cephalgic Alopecia Areata
One very well characterised case of areas of painful hair loss which was studied using skin biopsy.
The patient was treated successfully with botulinum toxin injections, which have also been proposed as a treatment for nummular headache.

Disorders of the skin or the scalp are therefore a potential cause of "headache top of head"

Intracranial Hypertension
This is usually a condition of people with increased body mass index (obesity). The headache is chronic, daily and non-descript. In one series, 2/58 cases (3%) had pain on top of the head only.
The clue to diagnosis from the history is the symptom of pulse-synchronous tinnitus.

Incidence of this condition is about 5/100,000 per year, but if detected requires long term follow-up.

Occipital Condyle Syndrome
This condition usually occurs in people known to have cancer. The syndrome is caused by spread of cancer to the base of the skull (the occipital condyle).
The nerve to the tongue muscle (hypoglossal nerve) travels just above the occipital condyle.

The syndrome causes a headache, which is usually in the back of the head, but can be a cause of "headache top of head" with weakness of the tongue.

Tongue weakness causes difficulty speaking or chewing.

Headache in Acute Stroke
About 4% of headaches that accompany acute stroke are located in the top of the head. Always remember that a one-sided headache and stroke may indicate arterial dissection.
Secondary Syphilis
One case reported in 2009 found a case of secondary syphilis associated with pain which was located in the top of the head. Headache resolved when treated with penicillin.
Eagle's Syndrome
Eagle's syndrome describes pain in the throat, neck or head thought to be due to elongated styloid processes causing irritation to the carotid artery.
One case describes exertional headache on the top and side of the head that was releived when a 55mm styloid process was removed.

Unilateral Hydrocephalus
Another isolated case of pain on top of the head, found to be due to the very rare entity of one-sided hydrocephalus. It was relieved by a ventriculostomy procedure.
Thrombotic Thrombocytopenia Purpura
This usually presents with headache and focal neurology. There can be evidence of internal of external bleeding. Pain is described radiating to the top of the head in at least one case. This is a very rare condition too.
Hypertrophic Pachymeningitis
This usually presents as a spinal cord compression, but can cause focal problems in the skull. 6 cases from Taiwan had headache, one of whom had "headache top of head".
The condition usually responds to steroids, but can mimic carcinomatous meningitis, tuberculosis or Lyme Disease

Semoga sudah menemukan penyebab sakit kepalanya.

Salam,
Laksmi Purwitosari

[Non-text portions of this message have been removed]

12c.

Re: Kepala berdenyut dan sakit di ubun2 sbelah kiri

Posted by: "kristierenst@yahoo.com" kristierenst@yahoo.com   kristierenst

Thu Sep 22, 2011 4:39 am (PDT)



Dr.laksmi,
Thx a lot untuk response n link nya.
Sedang aku baca2,ternyata banyak ya penyebab sakit kepala di ubun2.

Sekilas,sepertinya sakit kepala ku karena kurang tidur.
Tapi ngeri juga ya dok,karena (klo gak salah baca ya),sakit kepala sperti ini yg banyak menyebabkan stroke.
Bener gak sih dok?

Regards,
Kristi
Powered by Telkomsel BlackBerry®

-----Original Message-----
From: Laksmi Purwitosari <laksmipurwitosari@yahoo.com>
Sender: sehat@yahoogroups.com
Date: Thu, 22 Sep 2011 04:07:09
To: <sehat@yahoogroups.com>
Reply-To: sehat@yahoogroups.com
Subject: Re: [sehat] Kepala berdenyut dan sakit di ubun2 sbelah kiri

Dear Mba Kris,

Silahkan dipilih, kira kira termasuk yang mana
http://www.severe-headache-expert.com/headache-top-of-head.html
Common Causes of "Headache Top of Head"

Tension-type Headache
Surveys show that about 20% of adults report the top of the head as the location of Tension-type headache.
In children, especially boys for some reason, top of head is also a common, location.

Tension-type headache is a featureless pressure or weight in the head with no provoking features such as worsening with physical activity. It does not sit on one side more than another.

About 38% of people in any given year experience one bout of Tension-headache. Severity of Tension-headache is mild-moderate, unlike migraine which is more severe.

This has to be the most common cause of "headache top of head" as 20% of 38% is 7.6% of the population!

Chronic Daily Headache
One 1992 survey before the current IHS crteria for chronic migraine and chronic tension-type headache had been settled, found 32% of people with otherwise unexplained daily headache reporting the top of head (vertex) as a location for headache.
Chronic Daily Headache affects 4-5% of adults, so about 1.3% of the population will experience this cause of "headache top of head"

Migraine
20% of people with migraine headache will report it as a "Headache top of head".
However they are different from tension-type headache as nausea, preference for dark, worsening with usual physical activity will be present.

People with migraine will commonly feel their headaches in other parts of the head too.

If migraine is the cause of a top of head pain, then it is likely that there have been pains elsewhere from time to time.

12% of the population (6% of men and 18% of women) experience migraine. So about 2.4% of people will experience a headache on top of the head due to migraine at some point in their lives

Idiopathic Stabbing Headache
In one large Korean Headache Clinic where these cases were carefully recorded, 10% of 115 cases experienced these intense sudden, brief sharp pains (of no serious causes) in the vertex or top of the head.
Repeated intense cases can be treated with Indomethacin.

Stabbing pains are more common in people with a history of migraine headaches too.

However, this must be one of the most common causes of a brief "Headache Top of Head"

Cold-stimulus Headache or Ice-cream Headache or Brain Freeze
About 8% of the general population are liable to get brain freeze headaches.
In one survey, 12% of adolescents experienced their brain freeze headache on the top of the head.

Another study looking at ice-cream headache in people with migraine found that 2 out of 17 people with migraine who experienced ice-cream headache said it was a "Headache Top of Head".

Cervicogenic Headache
Strictly speaking the pain of cervicogenic headache is unilateral - one side only.
However, maps of pain relieved by lateral atlanto-axial joint injection show that a "headache top of head" affecting both sides can originate from the cervical spine.

The lateral atlanto-axial joint is the second most common joint causing cervicogenic headache after the C2/3 facet joint.

Causes of a Provoked "Headache Top of Head"

Provoked headaches include those due to low pressure inside the head, and those brought on by exertion.
Post Lumbar Puncture Headache
A low pressure headache follows between 10-50% of lumbar puncture procedures.
About 21% of post-lumbar puncture headaches are a "headache top of head"!

The pain of low pressure headache is relieved within seconds to minutes of lying completely flat. It returns within seconds to minutes of standing back up. This phenomenon is called a Postural Headache

Most of these resolve within 6 days, but any that are severe and persistent will require an epidural blood latch to fix, especially if they are functionally disabling.

Spontaneous Intracranial Hypotension
This is a rare cause of new onset postural headache and probably occurs in at least 5 per 100,000 people per year
Headache on top of the head is a common feature, as is a pain on both sides of the head.

There is often tinnitus, nausea or dizziness. Some people describe the pain like their "brain is falling down a waterfall".

The headache settles on lying flat, and resumes on standing up again - usually it takes between 15-30 minutes for pain to resolve, but in some it can be nearly instantaneous.

People with spontaneous intracranial hypotension will often remember the precise day, if not hour, of onset of their headaches.

Untreated this can cause years of daily headache - often in the "second half of the day".

The usual cause is a leak of spinal fluid from a tiny tear in the lining of the spine called a nerve root diverticulum.

Treatment of choice is an epidural blood patch which can be curative, even after months and months of headache.

Cough Headache
Pain on the vertex is fairly common in this headache provoked by coughing. In one series of 83 cases, 74 had no obvious cause for their cough headache, and of these 15/74 (20%) experienced a "headache top of head".
9 cases had a cause identified, and 2 of these 9 (22%) had pain on top of their head.

Cough Headache requires a brain scan to rule out a secondary cause such as Chiari malformation.

Exertional Headache
These are headaches brought on by exertion, or starting immediately after exercise. A large study of teenagers found that 13% of exercise induced headaches were located on the top of the head.
About 90% of exercise headaches have no known cause. Again Chiari malformation is the most common cause seen on brain imaging.

Hypnic Headache
This is a rare headache (about 1% of headache clinic attenders) and is brought on by sleep.
The usual story is someone in their 50-70s who is woken every night at about the same time with a diffuse head pain. One published paper found 1/22 (5%) with a top of head pain only.

Lithium Carbonate 200mg to 400mg at night can help about 70% of cases.

Lithium Carbonate is a strong prescription only medication that requires medical supervision to use.

Cardiac Cephalalgia
Heart Disease (cardiac) can cause headaches (cephalalgia). Six of the 32 cases (19%)reported in the medical literature, had pain on top of the head.
The headache is usually brought on and relieved by rest - angina pain in the head.

Acute heart attack pain can present as a , so an ECG should always be performed in people with thunderclap headache.

Treating the heart disease treats the headache.

Sexual Activity Headache
Two types of headache occur with sexual activity (intercourse or masturbation). The first is a slow build up of headache as sexual excitement increases. The more common headache is a sudden explosive headache (thunderclap headache) at orgasm.
It is now known that most orgasmic headaches are due to reversible cerebral vasoconstriction syndrome.

32% (9/28) in one series reported pain in the vertex (top of head).

Bath related Thunderclap Headache
These are sudden severe headaches brought on by immersion in hot water. Many of these are also likely to be due to reversible cerebral vasoconstriction syndrome. Similar to sexual activity headache, 33% (7/22) in one series had pain on top of the head.
Headache after Acoustic Neuroma Surgery
An acoustic neuroma is a rare benign tumour of the main hearing nerve. Surgery for this tumour is usually lengthy and very delicate to perform.
Headache can be a common chronic problem after acoustic neuroma surgery and a 1993 series reported a 34% rate of pain on top of the head, although a more recent study did not find any cases of pain in that location.

Sleep Deprivation Headache
People who are sleep deprived eg doctors doing long on call shifts, can often experience a headache as tiredness increases.
5/25 (20%) of people interviewed about sleep deprivation reported a pain on the top of their heads.

Ponytail Headache
10% of people (usually women) who tie their hair in pony tails will sometimes experience pain on top of the head related to traction from the pony-tail. There is an obvious solution - let your hair down!
Chiari Malformation causing Laughter Headaches
Laughter induced headaches are usually due to the Chiari malformation.
Usually the pain is in the back of the head. There is one case of pain on top of the headprovoked by laughter ad subsequently found to be caused by Chiari malformation

Reversible Cerebral Vasoconstriction Syndrome
This condition can be unprovoked and just cause an out-of-the-blue sudden severe headache - Thunderclap headache.
There are cases described with pain on top of the head, not in the classical occipital location

Cluster headache
Classically cluster headache is in or around the eye, and associated with tears, nasal symptoms and agitation lasting about 30-180 minutes.
One series from Taiwan found that 22% of 104 cases had pain on top of the head.

Other series quoted figures of 3.5% (553 cases) and 7% (230 cases).

The pattern of bouts of intense pain on a daily basis for several weeks, with associated features should give away this diagnosis.

SUNCT
9% of 43 cases reported from London in 2007 has top of head pain.
SUNCT stands for Sudden, Unilateral, Neuralgiform headache with Conjunctival injection and Tears.

It is notoriously difficult to treat, but Lamotrigine is often recommended.

Fortunately it is really rare.

Isolated Sphenoid Sinusitis
61/72 (85%) cases of isolated sphenoid sinusitis reported headache. Of these 61, 20 (33%) reported pain in the top of head.
This was the most common site of pain in isolated sphenoid sinusitis.

11/86 cases had a chronic headache and no other features.

The pain of sphenoid sinusitis is often severe, unremitting and worse when lying or with exertion. Classic sinus symptoms like runny nose or nasal congestion are usually lacking.

Surgical drainage can be curative.

Chronic Headache Following Whiplash Injury
The definition of headaches following whiplash is fraught with difficulties. There is controversy about how headache referred from neck joints are defined. Most commonly, pain following to trauma to a facet joint of the cervical spine should be one sided.
In one series of people with chronic headache preceded by whiplash injury the pain was reported on top of the head in 7% of cases.

Airflight headache with chronic rhinosinusitis
One case of a pain into the vertex which was provoked by air travel and cured when chronic sinus infection was treated.
Other cases of airflight headache usually report pain in the eye or above the eye and not on top of the head

Causes of "Headache Top of Head" (not triggered by a provoking stimulus)

These are all unprovoked by physical stimulus or change in environment, and are usually reported as isolated cases - so they are all fairly rare.
Pituitary Apoplexy
Pituitary tumous are often associated with headache.
In one series of 84 tumours, headaches were located in the top of the head in 26 (31%).

One case of pituitary apoplexy presented with a thunderclap headache followed by an enduring "headache top of head"

Nummular Headache
The classic location for nummular headache is on the side of the head - temple or parietal areas. There are published cases of pain on the top of the head - at the vertex. Some of thee cases will have hair loss at the site of pain.
The site of pain in nummular is a well circumscribed area about the size of a large coin. It can be tender, prickly, itchy or burning in quality.

A serious underlying cause is not usually found.

Cephalgic Alopecia Areata
One very well characterised case of areas of painful hair loss which was studied using skin biopsy.
The patient was treated successfully with botulinum toxin injections, which have also been proposed as a treatment for nummular headache.

Disorders of the skin or the scalp are therefore a potential cause of "headache top of head"

Intracranial Hypertension
This is usually a condition of people with increased body mass index (obesity). The headache is chronic, daily and non-descript. In one series, 2/58 cases (3%) had pain on top of the head only.
The clue to diagnosis from the history is the symptom of pulse-synchronous tinnitus.

Incidence of this condition is about 5/100,000 per year, but if detected requires long term follow-up.

Occipital Condyle Syndrome
This condition usually occurs in people known to have cancer. The syndrome is caused by spread of cancer to the base of the skull (the occipital condyle).
The nerve to the tongue muscle (hypoglossal nerve) travels just above the occipital condyle.

The syndrome causes a headache, which is usually in the back of the head, but can be a cause of "headache top of head" with weakness of the tongue.

Tongue weakness causes difficulty speaking or chewing.

Headache in Acute Stroke
About 4% of headaches that accompany acute stroke are located in the top of the head. Always remember that a one-sided headache and stroke may indicate arterial dissection.
Secondary Syphilis
One case reported in 2009 found a case of secondary syphilis associated with pain which was located in the top of the head. Headache resolved when treated with penicillin.
Eagle's Syndrome
Eagle's syndrome describes pain in the throat, neck or head thought to be due to elongated styloid processes causing irritation to the carotid artery.
One case describes exertional headache on the top and side of the head that was releived when a 55mm styloid process was removed.

Unilateral Hydrocephalus
Another isolated case of pain on top of the head, found to be due to the very rare entity of one-sided hydrocephalus. It was relieved by a ventriculostomy procedure.
Thrombotic Thrombocytopenia Purpura
This usually presents with headache and focal neurology. There can be evidence of internal of external bleeding. Pain is described radiating to the top of the head in at least one case. This is a very rare condition too.
Hypertrophic Pachymeningitis
This usually presents as a spinal cord compression, but can cause focal problems in the skull. 6 cases from Taiwan had headache, one of whom had "headache top of head".
The condition usually responds to steroids, but can mimic carcinomatous meningitis, tuberculosis or Lyme Disease




Semoga sudah menemukan penyebab sakit kepalanya.

Salam,
Laksmi Purwitosari


[Non-text portions of this message have been removed]



[Non-text portions of this message have been removed]

Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Health

Asthma Triggers

How you can

identify them.

Meditation and

Lovingkindness

A Yahoo! Group

to share and learn.

Sitebuilder

Build a web site

quickly & easily

with Sitebuilder.

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Milis SEHAT mengucapkan terimakasih kepada PT LG Electronics Indonesia atas partisipasinya sebagai Sponsor Tunggal FAMILY FUN DAY MILIS SEHAT 2011.

"Mailing-list SEHAT didukung oleh : CBN Net Internet Access&Website.
Terima kasih & penghargaan sedalam-dalamnya kepada : HBTLaw, PT.Intiland, dan PT. Permata Bank Tbk. yang telah dan konsisten mensponsori program kami, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."
=================================================================
"SEHAT mailing list is supported by CBN Net for Internet Access&Website.
Our biggest gratitude to: HBTLaw, PT. Intiland, and PT. Permata Bank Tbk. who have consistently sponsored our programme, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."

Kunjungi kami di (Visit us at):
Official Web : http://milissehat.web.id/
FB           : http://www.facebook.com/pages/Milissehat/131922690207238
Twitter      : @milissehat <http://twitter.com/milissehat/>
=========================================================================
Donasi
Rekening YOP
Yayasan Orang Tua Peduli
Bank Mandiri
Cabang Kemang Raya Jakarta
Account Number: 126.000.4634514
=========================================================================
MARKETPLACE

Stay on top of your group activity without leaving the page you're on - Get the Yahoo! Toolbar now.

No comments: