Tuesday, March 11, 2008

[sehat] Digest Number 8334

Messages In This Digest (25 Messages)

1a.
Re: Tanya Domperidone bisa stimulasi produksi ASI??? From: sri_noerhandayani
1b.
Re: Tanya Domperidone bisa stimulasi produksi ASI??? From: Yoyoh _112
2a.
Help : anak umur 2 tahun menelan benda asing From: Risma Halimah H
2b.
Re: Help : anak umur 2 tahun menelan benda asing From: yoga pranata
3a.
Re: Tanya Masalah Gigi Anak From: Marina Noer
3b.
Re: Tanya Masalah Gigi Anak From: Uyun Gunarti
3c.
Re: Tanya Masalah Gigi Anak From: dykrst
4a.
Re: [TANYA] Cara membesarkan anak yang ALERGI ++ hobby ngempeng ASI From: tio_rotua.hutapea
5a.
Re: PESAT II JATIM From: Popy
6a.
Re: Mohon saran : 5 th cek mata udah minus setengah From: Putri Suhendro
7a.
DIARE, MENYUSUI PENGARUH KE ANAK? From: dewi lestari
7b.
Fwd: DIARE, MENYUSUI PENGARUH KE ANAK? From: TristaNathan Amadeo
8a.
tanya : glukoma (penyakit mata) From: -dreamcatcher-
8b.
Re: tanya : glukoma (penyakit mata) From: kartini nurrahmah
9a.
Tanya: Acquired Anemia Hemolytic From: gendi
9b.
Re: Tanya: Acquired Anemia Hemolytic From: yoga pranata
10a.
Re: [info] Kelapa muda untuk menambah ASI From: Ida Rifai
11a.
Re: [TANYA] Cara membesarkan anak yang ALERGI From: Inda R
12.
Recomendasi DSOG/DSA di Cikarang From: rachma wati
13.
(Tanya) Pasca Demam mata sering berkedip2? From: Eka Maulida
14a.
Re: Tanya : Sakit Mata From: Siti Qomariyah/Internal_Batam/EvoxRifa
15a.
Re: Fwd: mau imunisasi mmr, varicella, dpt-hib+polio 15 bulan From: TristaNathan Amadeo
16.
Repost Artikel Glaukoma was glukoma (penyakit mata) From: gendi
17.
Jika berat badan turun apa yang harus dilakukan? From: ika wahyuni
18.
Rekomendasi Penyalur PRT/Baby sitter di wilayah Bandung From: indriati purnama

Messages

1a.

Re: Tanya Domperidone bisa stimulasi produksi ASI???

Posted by: "sri_noerhandayani" sri_noerhandayani@yahoo.com   sri_noerhandayani

Mon Mar 10, 2008 8:07 pm (PDT)

Dear Mba Oliv,

Sdh sejak umur 2 bln baby-ku sdh tdk mau kalo aku beri ASI langsung
mungkin sdh nipple confusion kt org ya...Trus kalo soal memerah itu
dulu lumayan sering sekali memerah 30menitan, tp keluarnya paling 5-
10 tetes saja, hix2...pd hal sudah makan sayur2an, susu,
etc...Sekarang sdh tidak lagi, tp karena ada encourage dr milis
kemarin ttg ASI LDR saya jadi semangat lg utk coba kasih ASI paling
tidak memerah saja kalau baby-nya sdh tdk mau dikasih ASI langsung...
Thanks a lot..

Best Regards,
Yani

--- In sehat@yahoogroups.com, "Olivia Firdaus" <olivia@...> wrote:
>
> Dear Mbak Yani,
> Untuk merangsang produksi ASI setau saya jalan nya ada 2 yaitu :
sering
> menyusui langsung dengan posisi yang tepat dan benar terus satu
lagi memerah
> Asi dengan frekwensi yang sering.
> Dari dua jalan itu, mana yang sudah mbak lakukan?
>
>
> Mohon maaf kalau tidak berkenan
>
> Regards
>
> Olivia
>
>
>
>
> This e-mail message may contain legally privileged and/or
confidential information.
> If you are not the intended recipient(s), or the employee or agent
responsible for delivery
> of this message to the intended recipient(s), you are hereby
notified that any dissemination,
> distribution or copying of this e-mail message is strictly
prohibited. If you have received this
> message in error, please immediately notify the sender and delete
this e-mail message from your computer.
>

1b.

Re: Tanya Domperidone bisa stimulasi produksi ASI???

Posted by: "Yoyoh _112" yoyoh@fim.co.id   yoyoh_112

Mon Mar 10, 2008 8:49 pm (PDT)

3 temen kantor baru masuk setelah cuti melahirkan...
kasusnya sama dgn mba yani-mamanya Aisya, saya saranin ke klinik laktasi
ada yg kesana trus dicek jg PDnya ktnya dah ga bisa diapa2in cuma dibantu
dikasih moloco + satu obat ktnya primperan (ini jg obat muntah ya?)

----- Original Message -----
From: najwa safina
To: sehat@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, March 11, 2008 9:39 AM
Subject: Re: [sehat] Tanya Domperidone bisa stimulasi produksi ASI???

efek samping domperidone itu berat mbak... baik buat mbak... apalagi buat
babynya... coba ke klinik laktasi yaaa SOL

.


[Non-text portions of this message have been removed]

2a.

Help : anak umur 2 tahun menelan benda asing

Posted by: "Risma Halimah H" risma.halimah@vico.co.id

Mon Mar 10, 2008 8:13 pm (PDT)

Dear Dr and Mom's
according to email dibawah..
plese help yak, barangkali ada yang punya pengalaman yang sama, dan apa
yang seharusnya dilakukan

many thx
-risma-

________________________________

From: Nita Selvia Sitanggang
Sent: Monday, March 03, 2008 3:46 PM
To: Dayu Agung Anggraini
Subject: fwd ke milis

Tolong bantu dnk fwd-kan email ini ke milis sehat.

Teman kita ada yang punya masalah. Anaknya umur 2 tahun 3 bulan,
dicurigai menelan mainan sebesar ibu jari dan pada bagian roda mainan
terbuat dari bahan metal.. Karena pada saat makan, si anak sedang
memegang makanan tersebut dan pasangan mainannya tidak ditemukan lagi.
Anaknya mengalami muntah2 dan bercampur darah.

Setelah kejadian itu, oleh dokter anak diberikan antobiotik & obat
pencahar. Setelah mendapatkan pengobatan, si anak mengalami alergi
selama 3 hari berturut2 (dimana anak ini tidak punya riwayat alergi
sebelumnya). Untuk mendeteksi apakah benar mainan tersebut masuk, sudah
dilakukan roentgen dan USG. Hasil rotgen menyatakan bahwa mainan sudah
berada di usus 12 jari (6 hari setelah kejadian). Orang tuanya
mengharapkan proses pengeluaran benda tersebut melalui mekanisme normal
(BAB). Tapi sampai saat ini belum keluar (BAB selalu diperiksa)

Pertanyaan:

1. Apa teknik yang akurat untuk mendeteksi keberaan "suspect" benda
di dalam tubuh si anak & posisinya dimana?
2. Bagaimana caranya untuk mengeluarkan benda tsb dari tubuh si
anak?
3. Apakah ada orang tua yang bisa share mengenai pengalaman tsb dan
apa yang dilakukan?

Tolong ya Yu, kalau ada responsnya tolong fwd ke aku ya

Thanks

Nita

[Non-text portions of this message have been removed]

2b.

Re: Help : anak umur 2 tahun menelan benda asing

Posted by: "yoga pranata" doyogh@gmail.com   doyogh

Mon Mar 10, 2008 10:03 pm (PDT)

obat-obatannya distop aja.
kalo memang mainan yang dicurigai terbuat dari metal, dengan rontgen saja
sudah cukup, harusnya terlihat.
kalo bukan dari metal dengan rontgen tidak akan terlihat. sebaiknya rontgen
berkala untuk melihat kemajuannya.
seharusnya benda asing tersebut akan keluar dengan sendirinya melalui feses,
jadi memang benar fesesnya harus dipantau terus.
benda asing yang berada di usus tersebut bisa sewaktu-waktu menimbulkan
komplikasi, jadi kalau anak mengeluh sakit perut yang hebat, penurunan
kesadaran, perut tegang dan nyeri atau perut bertambah besar, harap segera
ke rumah sakit.

regards,

yoga

[Non-text portions of this message have been removed]

3a.

Re: Tanya Masalah Gigi Anak

Posted by: "Marina Noer" marina.noer@sidola.com

Mon Mar 10, 2008 8:18 pm (PDT)

Mba Dyah lokasi dimana?
Aku juga kemaren sabtu bawa anakku , Lula (3.5th) ke drg. di 4 geraham belakang nya ada titik hitam kayanya calon lubang, dan gigi depannya kuning geripis..
dokternya baek banget n ramah sama anak, walopun dia bukan drg anak. tapi, ternyata Lula ga perlu ditambal katanya utk menghindari trauma pada anak.
klo ditambal pasti akan dibor dulu , dan anak gakan tahan linunya. treatment nya hanya disiplin jaga kebersihan gigi n mulut. utk gigi depannya yg geripis kuning jg ga diapa2in.
jadinya hanya dibersihkan dan diolesi kalsium pasta keseluruh gigi, pastanya boleh ditelan. total biaya 20rb.
ga tau juga ya.. sebetulnya mulai berapa tahun anak bisa ditambal spy ga trauma.
maaps ya mom Emyr aku jd ikutan tanya.
trims.
-marina-

==============================
Mohon sharingnya dari parents yang pernah menangani gigi anak.
Anak saya 4th, gigi gerahamnya sudah bolong-bolong.
Saya lagi binun nih, tolong dong moms/dads dimana ya Dokter Gigi yang mau repot2 ngurusin anak kecil gini? plis rekomendasinya (japri juga boleh).
Walah pasti heboh deh, kebayang anaknya bakal ketakutan dan Dokternya juga stress kali ya....
Thanks berat.

Emyr Mom
dyah

[Non-text portions of this message have been removed]

3b.

Re: Tanya Masalah Gigi Anak

Posted by: "Uyun Gunarti" uyun_g@yahoo.com   uyun_g

Mon Mar 10, 2008 9:28 pm (PDT)

aku juga mau shaaring nih mba
tentang tambal gigi anak, aku udah ngelakuin tambal itu anakku 2 th 9 bln
tapi pake paksaan (jadi nyesel ) karena giginya udah bolong dan dia nangis kalo ada yang nyangkut
jadi aku bawa ke drg anak di rs boromeus
tapi aku aja trauma ngajak lagi kesanan, apa lagi anak ku
karena setiap dia denger suara mesi kayak mixer (buat bikin kue), blender, vacumcleaner, dia jadi ketakutan
saran dokternya aku musti bawa dia lagi unutk tambal gigi yang sebelah kanan, tapi gak aku lakuin karena gak tega ngeliat di pegangin n nangis2 nya ituloh....
skrg tetep sikat gigi sebelum tidur, walaupun tetep musti di paksa (daripada sakit lagi) cmiiw......

kapan ya gigi yg rusak itu bisa di buang .......biasanya numbuh lagi usia berapa?
btw flouride nya bisa dibeli bebas or musti pake resep? ada efek samping gak kalo tertelan?

uyun
mamanya giby yang giginya grepes

__________________________________________________________
Looking for last minute shopping deals?
Find them fast with Yahoo! Search. http://tools.search.yahoo.com/newsearch/category.php?category=shopping

[Non-text portions of this message have been removed]

3c.

Re: Tanya Masalah Gigi Anak

Posted by: "dykrst" dykrst@yahoo.com   dykrst

Mon Mar 10, 2008 10:30 pm (PDT)

sharing jg ya moms,
blum lama, mungkin 2bl yal, sy bawa anak sya, 3.5th ke drg. tdnya sih
was2 jg dia takut, eh ternyata enggak. Wuih banyak yg perlu ditambal,
bolongnya kecil2 sih, jd saya balik 3x ke drg tsb. 2x gak nangis, yg
terakhir x nangis, katanya sakit, mungkin yg terakhir lubangnya agak
besar & dlm jd linu, abis nangis aku pangku aja sambil drg nya nambal
giginya, sukses. Gak tau ya, padahal dia rajin gosok gigi seblum
tidur, gak pernah ngedot or mik susu tengah malam kok keropos jg...:(
oh ya, sy ke RS Hermina Depok, drg Dwi.

salam
dyah

4a.

Re: [TANYA] Cara membesarkan anak yang ALERGI ++ hobby ngempeng ASI

Posted by: "tio_rotua.hutapea" tio.hutapea@saptasarana.com   tio_rotua.hutapea

Mon Mar 10, 2008 8:40 pm (PDT)

mbak santi...

tetap smangat ya...itu serunya punya anak,hehehe.. ASI'ku jg 2 hari
ini agak ngadat,hikss..hikss..solusi terakhir aku minum M***CC* sedih
jg siy my luvly baby tpaksa aku mix sama sufor(2 hari ini). padahal
uda pjuangan ni supaya bisa ASIX,tp aku tetep smangat kok :):)

kalo mnurut aku+suami...ASIX itu penting buangetttt...krn byk manfaat
yg sempurna di dlm ASI,tp kalopun dgn tpaksa gak bisa kasi ASIX dan di
mix ato full sufor sbaiknya kita jgn ngrasa down bgt,krn hal yg
terpenting dan terutama adalah KASIH KARUNIA ALLAH bagi anak kita.
dengan iman kita doakan saja smua yg masuk ke dalam tubuh anak akan
menjadi berkat dan kekuatan. aku punya teman yg baru lahiran,sdh aku
informasikan ttg pentingnya ASIX,namun apa daya krn kondisi yg tdk
memungkinkan (faktor X) akhirnya dgn sangat menyesal babynya dikasi
ASI+sufor dan dengan kasih sayang ibu yg luar biasa tentunya:):)

aku waktu kecil ASIX bahkan sampe 2 th (mamaku yg crita), tp tetep aja
kena alergi turunan dari papaku (ada 13 jenis alergi) tp lama kelamaan
hilang juga (yg tersisa sampe skg plg gak bisa kena debu) dan tnyata
nurun ke baby'ku (DSA-nya blg gitu,puji Tuhan DSA babyku anti ngasi
obat ke baby). treatment'nya jaga kebersihan rumah+olahraga.

kalo ttg ngempeng ASI,sejauh yg aku tau baby melakukan itu utk mencari
perasaan nyaman. brati ada yg dia rasa gak comfort. coba de mbak cari
tau knapa dia sperti itu.menurut aku kalo dia nangis jgn lsg kasi
empeng ASI,tp investigate apa yg bikin dia nangis. mungkin posisi
gendongnya yg bikin gak enak,ato kepanasan,ato kedinginan,dll.

maaf ya kalo ada yg krg berkenan...

mercy's mom

5a.

Re: PESAT II JATIM

Posted by: "Popy" popy@surabaya.indo.net.id   pokta2000

Mon Mar 10, 2008 8:45 pm (PDT)



SEMINAR PESAT II JATIM

Dalam rangka peningkatan Penyebaran Edukasi Kesehatan ke konsumen
kesehatan, dan sebagai wujud kepedulian pada kesehatan masyarakat, khususnya
anak-anak, dengan meningkatnya keinginan para orangtua akan pengetahuan yang
komprehensif tentang kesehatan anak, maka kami, Panitia Paket Edukasi
Orangtua SEHAT Jatim, dibawah bimbingan dr. Purnamawati, SpAK, MMPed,
(didukung oleh Yayasan Orang Tua Peduli/YOTP dan WHO), akan mengadakan
seminar mengenai kesehatan anak, yaitu Paket Edukasi Orangtua SEHAT (PESAT)
Jatim II.

PESAT akan diselenggarakan selama 4 hari [4 sesi] sebagai berikut :

JADWAL dan TOPIK BAHASAN :

Sesi I Sabtu, 05 April 2008 [Pk 08.00 - 13.00] :
Topik 1 : Commond problem [Muntah diare, kontipasi, dll]
Pembicara :
Diare, muntah, infeksi telinga, dan common colds (batuk dan pilek) adalah
beberapa penyakit yang sering diderita anak-anak. Kebanyakan penyakit
langganan anak-anak disebabkan oleh infeksi virus. Does my child really need
drugs? Sudah tahukah kita tata laksana yang tepat untuk itu? Diskusikan di
sini.

Topik 2 :RUD/ rational use drug [penggunaan obat yang rasional]
Pembicara :
Kenapa harus menggunakan obat secara rasional? Bukankah dokter telah
meresepkan yang terbaik untuk pasiennya? Apakah semua gejala penyakit
membutuhkan obat (a pill for an ill) ? Bagaimana dengan risk and benefit
obat? Diskusikan semua pertanyaan yang mengganjal tentang ini di kesempatan
ini.

Sesi II Minggu, 06 April 2008 [Pk 08.00 - 13.00] :
Topik 1 : ASI & MPASI
Pembicara :
ASI adalah makanan terbaik bagi bayi. Mengapa ASI eksklusif 6 bulan? Apa
saja kiat untuk sukses ASI eksklusif? ASI eksklusif dan ibu bekerja.
Mungkinkah? Apa saja problema seputar ASI dan menyusui? Kapan waktu yang
tepat anak kita mengenal makanan selain ASI?, Bagaimana MPASI?, Bagaimana
sih cara yang paling baik untuk memperkenalkan makanan padat pada anak?
Bingung anak GTM (Gerakan Tutup Mulut)? Anda akan menemukan jawabannya dalam
diskusi seru di sesi khusus ini.

Topik 2 : Memantau pertumbuhan anak
Pembicara :
Banyak anggapan yang beredar di masyarakat kita bahwa anak kecil yang
gemuk pasti sehat & lucu. Dilain pihak anak yang kurus adalah anak yang
kurang gizi & penyakitan. Bahkan tidak sedikit para ibu yang memiliki anak
dengan berat badan langsing dianggap sebagai ibu yang tidak becus dalam
merawat anak. Betulkah hal ini ? Apa yang dimaksud dengan "constitutional
growth delay" dan "variation in the normal pattern of growth"? Temukan fakta
& realitasnya secara jelas. Ikuti juga pembahasan tentang growth chart &
Body Mass Index, fungsi & cara membacanya.

Sesi III Sabtu, 17 Mei 2008 [pk 08.00 - 13.00] :
Topik 1 : Tata laksana bayi baru lahir, jaudiance
Pembicara :
Tes apa saja yang dilakukan oleh dokter pada bayi newborn? Perlukah bayi
yang baru saja lahir dimandikan? Bagaimana tata laksana earlylatch-on? dll.
Diskusi ini akan menambah pengetahuan Anda tentang serba serbi bayi baru.

Topik 2 : Imunisasi
Pembicara :
Apa itu imunisasi?, Apakah perlu imunisasi?, Apakah imunisasi memberikan
proteksi terhadap berbagai infeksi?, Apa itu imunisasi simultan, cacth up??
Adakah bahaya dan efek samping imunisasi? Apakah bahaya tersebut lebih besar
dari kegunaannya? Tuntaskan keingintahuan Anda dengan menyimak dan
berdiskusi pada sesi ini.

Sesi IV Minggu, 18 Mei 2008 [pk 08.00 - 13.00] :
Topik 1 : Antibiotik, TBC pada anak
Pembicara :
Antibiotik adalah obat yang istimewa, mereka membantu tubuh kita melawan
infeksi bakteri. Pemakaian antibiotik yang tepat, dapat menyelamatkan jiwa
saat kita terancam infeksi bakteri yang serius.Flek di paru-paru = TBC,
benarkah demikian? Tahukah kita bahwa menegakkan diagnosa TBC pada anak itu
sangat sulit? Diagnosa TB yang berlebihan berkonsekuensi anak harus rutin
minum obat anti TBC yang akan berefek pada hatinya. Temukan penjelasan yang
sebenarnya tentang TBC pada anak di sesi ini.

Topik 2 : Kegawat daruratan
Pembicara :
Tolong, anak saya jatuh, apa yang harus saya lakukan?? "Bagaimana nih,
anak saya tanpa sengaja terkena air panas!" Bagaimana cara penanganan yang
tepat, temukan informasinya pada sesi ini.

BIAYA DAN PENDAFTARAN
- Per sesi: Rp 60.000,00 / orang - Rp 110.000,- / pasutri
- Per paket: Rp 220.000,00 / orang - Rp 420.000,- / pasutri
Biaya diatas termasuk biaya penggandaan makalah, seminar kit, snack dan
makan siang

Pendaftaran dan pembayaran bisa dilakukan melalui :
Bank BCA Cab Mangga Dua Surabaya
A/n : Faizal Johan A
a/c : 107-042-1760
Mohon melakukan konfirmasi pembayaran ke:
email : Raras.Pandaandrini@nwa.iao.co.id
telp[sms]: 081 6543 8303

Bank Mandiri Cab Gubeng
A/n : Popy Oktaningrum
a/c : 142-000-455-3763
Mohon melakukan konfirmasi pembayaran ke:
email : popy@surabaya.indo.net.id
telp : 031-72596586/ sms :081331816057
Note :
apabila tidak menggunakan rek sendiri mohon mencantumkan/
mengkonfirmasikan kepada panitia, untuk cross check data.

TEMPAT ACARA :
RM MIRA. Jl. Jemur Andayani No 69 C Surabaya (Ruko di samping JS Plaza /
Sinar Jemursari)

PERSYARATAN DAN TATA TERTIB :
a.. Mohon kehadiran peserta 30 menit sebelum acara untuk pendaftaran
ulang.
b.. Membawa bukti transfer.
c.. Membawa copy buku kesehatan anak dan copy resep dokter anak
d.. Apabila mendaftar Via Email mohon mengisi form pendaftaran sebagai
berikut :

Data Peserta

Nama:
Suami / Istri (untuk Peserta Pasutri) : ........
Status: Single/Married
Alamat:
Nomor telepon/HP yg mudah dihubungi:
Email yg aktif di gunakan:
Jumlah Anak:
Nama Anak / Tanggal Lahir (Usia):
(1) ............ ..
(2) ............ ..

a.. Perhatian: Bagi calon peserta yg memiliki kemudahan akses internet,
diharapkan dengan sangat untuk mendaftar melalui email ke panitia
b.. Untuk mendapatkan pengetahuan yang menyeluruh, diharapkan untuk
mengikuti seluruh paket
c.. Diharapkan tidak membawa anak kecil saat seminar
d.. Pendaftaran bisa melalui salah satu panitia [pendaftaran dan
pertanyaan melalui milis tidak bisa kami layani]
e.. Pendaftaran ditutup apabila quota telah terpenuhi

PERTANYAAN - CONTACT PERSON :
1. Fitri - 0817 5299 911 [FitriY@xl.co.id ]

2. Ninik - 0816 1521 0500 [ninik@pb-co.comy]

3. Raras- 0816 543 8303 [Raras.Pandaandrini@nwa.iao.co.id]

4. Popy - 031 7259 6586/081 331 816057 [popy@surabaya.indo.net.id]

Regards,
Panitia PESAT II JATIM

.

[Non-text portions of this message have been removed]

[Non-text portions of this message have been removed]

6a.

Re: Mohon saran : 5 th cek mata udah minus setengah

Posted by: "Putri Suhendro" poet_poetrie@yahoo.com   poet_poetrie

Mon Mar 10, 2008 8:51 pm (PDT)

Ibu dan Bapaknya berkacamata nggak?

Setau saya sih kalo minus setengah itu lumrah dialami
mata lelah. Jadi kalo kondisi mata lelah trus di tes
pengelihatan ya bisa aja hasilnya minus setengah.

Tapi kalo anak perilakunya hampir selalu melihat dari
jarak dekat, seakan wajah menempel dengan apa yang
dilihatnya mungkin ortu memang harus waspada. Sekedar
sharing pengalaman pribadi. Dari usia 3 tahun ibuku
sudah mengamati aku kalo melihat sesuatu selalu
mendekatkan wajah, dekat sekali ke objek yang kulihat.
Dilaporkan ke DSA kata DSA waktu itu wajar karena
perilaku anak masih ingin tahu, akhirnya baru di tes
pengelihatan SD kelas 1 karena baru usia itu aku bisa
baca walhasil langsung minus 1 silindris 1. Coba
dikonsultasikan ke dokter mata ternyata diagnosanya
ini genetik dan lagi aku lahir prematur sehingga ada
kelemahan. So intinya kalo anak melihat sesuatu dari
jarak sangat dekat seringkali alasannya bukan karena
keingintahuan anak. Coba cari second opinion ke
dr.mata lain.

PUTRI
--- Hestrini R Wulandari <hestrini@yahoo.com> wrote:

> Dear Mom and Dad,
>
> Mohon pendapat dan masukan dari bapak ibu.
> Danen, anak saya (5 th) bbrp hari lalu cek mata,
> ternyata ada indikasi minus setengah. Oleh dokter
> masih diberi obat, belum direkomendasi kaca mata.
>
> Yang paling susah adalah kebiasaannya kalau bikin PR
> (baca/tulis) di meja, jarak mata dengan buku cuman
> sepuluh centi-an. Kalau dikasih tahu malah ngambeg.
> Kalo TV udah bener-bener stop, nggak nonton TV
> kecuali Sabtu Minggu, itupun cuman beberapa jam pas
> acara kartun..
>
> Sedih kalo harus membayangkan masih kecil harus pake
> kacamata..
>
> matur nuwun..
> salam,
> hestrini,
> http://webstore.pitoyo.com
>
> tentang kami,
> http://pitoyo.com
>
>
> ---------------------------------
> Never miss a thing. Make Yahoo your homepage.
>
> [Non-text portions of this message have been
> removed]
>
>

__________________________________________________________
Be a better friend, newshound, and
know-it-all with Yahoo! Mobile. Try it now. http://mobile.yahoo.com/;_ylt=Ahu06i62sR8HDtDypao8Wcj9tAcJ

7a.

DIARE, MENYUSUI PENGARUH KE ANAK?

Posted by: "dewi lestari" dewimamadea@gmail.com

Mon Mar 10, 2008 8:58 pm (PDT)

Dear SP's and docs...

Sejak jumat kemaren saya diare (sampai senin), buang-buang air lebih dari 6x
sehari. hari sabtu pagi, sama suami sy disuruh makan diatab langsung 2
tablet, dan sy makan. tp karena takut ada pengaruh obat ke asi saya (Sy
masih menyusui dea (13m3w) dan masih memerah asi 3x sehari), sy langsung
berobat ke dr umum, sama dokter dikasih : New Diatab 3x1tablet, Trogyl 4x1/2
tablet, dan Amoxycilin 3x1tablet, katanya aman bagi ibu menyusui. Obat
tersebut sy minum 2x, kecuali new diatab tidak sy minum lagi dan sy
berhentiin. sy minum oralit.

malamnya, anak saya badannya bentol-bentol dan sepertinya gatal, karena
digaruk terus. lalu saya olesin minyak telon, karena sy pikir itu digigit
nyamuk, tp kog di seluruh badannya, bahkan kepala dan pipinya. sy khawatir
ini akibat obat yg sy makan. sy kontak dsa nya, dan katanya untuk mengurangi
gatal disuruh olesin Caladine bedak kocok.

senin pagi, karena bentolnya masih belum reda, anak saya bawa ke dokter, dan
kata dokter anak saya alergi sama debu dan kapuk. lalu sama dokter
diresepin:

- Avil tab 1/3, Prednicort 8, tb 1/6 (racikan) --> katanya untuk mengobati
gatal alergi
- Ryvel drops 1x4tetes malam --> untuk mencegah alergi
- ottopan drop --> karena sy cerita dea sempat demam sampai 38,0
- igastrum drop 0,3cc --> katanya berat dea kurang (BB 8,8kg TB 77cm)
- Sporetik 25 --> antibiotik, kalo 8-10 kali minum obat gatal itu ga hilang
baru diminum

sy tanya dokter kenapa harus minum obat katanya biar sembuh, trus sy bilang
kalau karena alergi, kita cari saja penyebabnya dan mencegah itu terjadi
lagi. dokter bilang ibu mau anaknya sembuh atau engga? ya ampun, ibu mana
sih yang senang anaknya sakit??

obat ditebus, dan sy dilema apakah memberikan obat buat dea. akhirnya, senin
siang obat gatal alergi itu kami kasih 1 bungkus (dengan berat hati dan
setelah sy bertengkar dengan suami). memang beberapa lama bentolnya reda dan
ga ada gatal.
stelah itu tidak sy berikan lagi, sampai tadi malam, bentol dan gatal itu
muncul lagi, tp sy ga mau kasih sebenarnya. tapi lagi-lagi saya kalah dengan
orang rumah.

SP's dan docs

sy harus bagaimana?
apakah benar itu alergi debu dan kapuk?
apakah obat yg sempat sy makan berpengaruh pada anak saya dan asi saya
menjadi "JELEK?"

mohon sharing dan penjelasannya.

sy ucapkan terima kasih.

salam,
dewi,mamadea
-

[Non-text portions of this message have been removed]

7b.

Fwd: DIARE, MENYUSUI PENGARUH KE ANAK?

Posted by: "TristaNathan Amadeo" tristanathan.amadeo@gmail.com   trinovi

Mon Mar 10, 2008 10:00 pm (PDT)

sharing ya...
waktu saya diare... (baik lagi hamil dan menyusui)
saya cuma intake cairanyang banyaakkk... plus oralit, karena cuma itu yang
bisa membantu.
pemberian new diatab justru berbahaya, krn bisa memberi efek bom waktu (dg
menahan kuman penyakitnya di dalam perut), pemampet aja bahaya.. apalagi ab.
(gak diminum kan ab-nya?)
btw, emang ada indikasi buat kasih ab? udah parah ya diare-nya? ada darah?
dsb?

anak alergi?? mmm.. kalo yang ini saya gak bisa sharing... soalnya puji
tuhan, anak2 saya gak ada yang alergi. tapiii.. belajar dr kasus orang lain
disini, alergi mah obatnya cuma avoidance dan avoidance aja....

kalo saya ditanya anaknya mau sembuh ama gak.. pasti saya bilang.. ya mau
dong dokter... tapi apa cuma obat yang bisa menyembuhkan??? apa memang
guideline alergi spt itu???

hikss... miriss deh.. kapan ya dokter di sini bisa re-assure patient-nya??

salam prihatin,
-ria-

---------- Forwarded message ----------
From: dewi lestari <dewimamadea@gmail.com>
Date: 2008/3/11
Subject: [asiforbaby] DIARE, MENYUSUI PENGARUH KE ANAK?
To: asiforbaby@yahoogroups.com, sehat@yahoogroups.com

[Non-text portions of this message have been removed]

8a.

tanya : glukoma (penyakit mata)

Posted by: "-dreamcatcher-" emiliawiropati@yahoo.com.sg   emiliawiropati

Mon Mar 10, 2008 9:03 pm (PDT)

dear all

temen saya dan anaknya temen saya divonis dokter kena glukoma (bener ga
tulisannya ya? apa mestinya glaucoma? cmiiw).
apa ada dr/sps disini yg punya info lengkap tentang penyakit ini? japri
juga gpp klo memang di sini sudah pernah dibahas.
nb : saya ga bisa browsing & pakai inet cuman di kantor doang, jadi ga bisa
brows di file milis ataupun di google.
thank you so much in advance yah..

rgds,
miko

8b.

Re: tanya : glukoma (penyakit mata)

Posted by: "kartini nurrahmah" kartini.nurrahmah@yahoo.com   kartini.nurrahmah

Mon Mar 10, 2008 9:34 pm (PDT)

Dear Miko,
Kebetulan keluarga tante saya punya riwayat penyakit ini dan bapakku juga pernah kena. Kalo gak salah glukoma itu tekanan bola matanya tinggi jadi melebihi batasan normalnya dan bisa mengalami kebutaan tapi bisa dilakukan operasi. Sharing aza ibunya tanteku ini terkena glukoma dan telah operasi 3 atau 4 kali tapi gak berhasil juga sampe akhirnya sekarang buta (ini memakan waktu lama sih pada operasi 1 dan ke-2 hasilnya bagus dan penglihatannya juga sempet membaik tapi terus seiring bertambahnya usia semakin menurun sampai akhirnya buta pada usia 74-an deh, mulai terkena glukoma itu waktu udah tua juga sih). Ternyata ini (katanya ???) keturunan dan menurun terutama pada anak perempuan, betul gak sih dok ? Soale memang ibunya juga dulu sampe buta juga. Pas bapak saya kena, mungkin baru awal jadi setelah diobati tekanan bola matanya sudah turun dan normal kembali. Ibunya tante tuh biasa berobat di Jakarta Eye Center (JEC) terakhir nyoba yang di Kemayoran (RS khusus mata
juga) tapi tetep gak bisa. Maaf kalo gak banyak bantu ya
Kartini


-dreamcatcher- <emiliawiropati@yahoo.com.sg> wrote:
dear all

temen saya dan anaknya temen saya divonis dokter kena glukoma (bener ga
tulisannya ya? apa mestinya glaucoma? cmiiw).
apa ada dr/sps disini yg punya info lengkap tentang penyakit ini? japri
juga gpp klo memang di sini sudah pernah dibahas.
nb : saya ga bisa browsing & pakai inet cuman di kantor doang, jadi ga bisa
brows di file milis ataupun di google.
thank you so much in advance yah..

rgds,
miko

---------------------------------
Looking for last minute shopping deals? Find them fast with Yahoo! Search.

[Non-text portions of this message have been removed]

9a.

Tanya: Acquired Anemia Hemolytic

Posted by: "gendi" gendij@gmail.com

Mon Mar 10, 2008 9:38 pm (PDT)

Dear Dokters and SP's,

Mau tanya dong mengenai Acquired Anemia Hemolytic. Ceritanya ada kenalan
temannya kantor saya punya anak perempuan usia 11 tahun yang di diagnosis
penyakit ini. sekarang kondisinya lemas dan pucat dan secara rutin musti
transfusi darah. sori datanya cuma ini saja.

Sudah sempet browsing ternyata ini penyakit krn pecahnya sel darah merah
(SDM) lebih cepat drpd sel darah merah yang diproduksi oleh tubuh sehingga
tubuh menjadi kekurangan sel darah merah dan ini bisa terjadi krn keturunan
(inherited) atau acquired. Walau sudah baca2 sekilas, tapi banyak yang saya
gak mudeng2, jadi mau tanya nih:

1. Bagaimana menegakkan diagnosis Anemia Hemolytic? prosedur apa yg biasa
dilakukan di Indonesia?
2. Umumnya apa penyebabnya?
3. Apakah ada dokter yang bisa direkomendasikan untuk masalah ini?
4. Kalau ada yang tahu soal seputar ini, misalnya pengobatannya di sini,
mohon infonya yah.

Thanks yah sudah baca email saya.

Regards,
Gendi J - Father of 2

[Non-text portions of this message have been removed]

9b.

Re: Tanya: Acquired Anemia Hemolytic

Posted by: "yoga pranata" doyogh@gmail.com   doyogh

Mon Mar 10, 2008 10:20 pm (PDT)

dear mas Gendi,

coba bantu yah:
1. anemia --> Hb dibawah normal, jadi harus cek Hb dulu
hemolitik --> seperti yang mas Gendi bilang, sel darah merahnya pecah.
sel darah merah yang pecah ini akan menghasilkan produk yang pada
akhirnya akan diubah menjadi bilirubin indirek dan direk (inget
JAUNDICE kan?) proses perubahan produk ini memang normal terjadi, kan sel
darah merah umurnya cuma 120 hari, abis itu akan dipecah dan dirombak lagi.
Nah karena pada Anemia Hemolitik darah pecah sebelum waktunya dan dalam
jumlah yang tidak sedikit, maka akan terjadi pula peningkatan produk hasil
pemecahan darah ini, yaitu bilirubin tadi. Jadi kalo Hbnya uda di bawah
normal, untuk tahu hemolitik atau tidak, akan diperiksalah kadar
bilirubinnya. Sebelum periksa lab, biasanya sudah ada kecurigaan dengan
timbulnya kuning (ikterik) pada tubuh (inget JAUNDICE lagi kan?)

2. Penyebab: mas Gendi juga uda sebut tadi, genetik atau didapat.
Genetik biasanya ada gangguan pada gen yang menyebabkan sel darah merah
tidak stabil jadi mudah pecah sebelum waktunya.
Didapat biasanya karena proses auto imun tubuh, jadi sistem kekebalan tubuh
salah mengenali, sehingga sel darah merah malah dirusak. Bisa juga karena
ketidakcocokan pada transfusi darah, atau minum obat-obatan tertentu (tapi
ini biasanya pada orang yang memang secara genetik memiliki gangguan genetik
pada gen yang berfungsi menjaga kestabilan sel darah merah.

3. Saya ga punya rekomendasi nama dokter, tapi saya rasa bisa ke bagian
HEMATOLOGI anak RSCM

4. Pengobatan tergantung penyebabnya

semoga membantu,

regards,

Yoga

[Non-text portions of this message have been removed]

10a.

Re: [info] Kelapa muda untuk menambah ASI

Posted by: "Ida Rifai" ida.rifai@gmail.com   farida_indriyani

Mon Mar 10, 2008 10:02 pm (PDT)

Mbak,

Kalau saya sih pakai ilmu ASI yang bener aja. Teori supply n demand dan
mindset game. Bayi baru lahir kan butuhnya baru sedikit.. jadi kalau
keluar dikit ya gak masalah. nanti sejalan dengan bertambahnya umur dan
bertambah oula kebutuhannya.. makin banyak deh asinya..
Makannya ya makan sesuai piramida makanan aja. Sayur apa aja okeh.. yang
dijual di tuksay (tukang satur) aja
Ga harus katuk.. apalagi kalau sampai cari kelapa ijo yang asli..

Maaf kalo gak berkenan

-ida-
http://riffat.multiply.com
http://ardanjcollections.multiply.com

On Tue, 2008-03-11 at 09:47 +0700, Ambar Sari Dewi wrote:
> dear sp's
>
> pas blogwalking, nemu link ini:
> http://khairulu.blogsome.com/2008/02/03/demam-berdarah-dan-air-susu-ibu/.
>
> didalamnya ada info tentang air kelapa muda yang (katanya) bisa
> menambah
> produksi ASI. saya kutipkan sebagian infonya ya:
> *Sedangkan buat ibu yang baru melahirkan atau masih menyusui, air
> kelapa
> hijau ternyata sangat manjur untuk meningkatkan ASI secara drastis.
> Jauh
> lebih manjur dibandingkan daun katuk. Yang perlu diperhatikan adalah,
> bahwa
> tidak semua kelapa yang berwarna hijau merupakan 'kelapa hijau' yang
> dipakai
> sebagai obat. Kelapa hijau 'asli' mempunyai ciri bila bagian tangkal
> buah
> (bagian kelapa belakang) dikupas, maka SABUTnya BERWARNA MERAH PINK.
>
> *Sayang saya tidak menemukan info EBM dari pernyataan tersebut.
> mungkin ada
> sp's yang tahu??
>
> salam
>
> ambar
>
> [Non-text portions of this message have been removed]
>
>
>
>
>
>

[Non-text portions of this message have been removed]

11a.

Re: [TANYA] Cara membesarkan anak yang ALERGI

Posted by: "Inda R" cekaminot@yahoo.com   cekaminot

Mon Mar 10, 2008 10:03 pm (PDT)

halo Santi,

saya mungkin bisa bantu share..
anakku (15 mths) juga termasuk anak alergi. masa ama pepaya aja
alergi, hehe..
aku dan papanya dua2nya alergi. yang satu asma (tungau, debu, udara
super lembab kaya sekarang), yang satunya lagi makanan laut, udang.
neneknya bisa syok anafilaksis kalo makan kepiting..om-tante2nya
dermatitis atopi kalo mandi air hangat..bersin2 sampe mata berair
gatal kalo debuan (ada2 aja yah). kadang bibir jontor kalo makan
telur..kaya kartun deh..

ANYWAAAYYYY....

yang utama memang ASI mba..paling aman..meskipun alergennya bisa masuk
lewat ASI. tapi tidak akan separah kalau dia langsung makan/minum
makanan/minuman yang dia alergi. (ya sufor juga bisa jadi alergen ..)
lalu, aku sih bener2 saranin, jangan kasih apa2 selain ASI (atau susu
formula kalau benar2 ga bisa secara medis kasih ASI) ke bayi sampai 6
bulan. anak alergi itu pencernaannya lebih sensitif (ya mungkin mba
juga bisa nebak2 dari dia gejala2 alergi dia dll akibat makanan
mamanya yang masuk ke ASI kan sekarang)

aku juga dulu begitu.. makan telur, ayam broiler, ikan laut (apalagi),
kerupuk udang pun pasti anakku langsung keluar reaksi alerginya di
kulit..merah2 dan beruntusan gatal. awalnya kukira karena lembab aja
udaranya, tapi ya ketauan setelah aku perhatiin, reaksinya keluar
gara2 aku makan sesuatu.

kuncinya observasi mba. ga semua makanan yang mamanya makan akan
menjadi alergen buat bayi. jadi coba aja berbagai macam makanan. ga
ada istilah textbook buat kasus anak alergi. (kalo buatku yah,,hehe)

kalau masalah bayi mba susah pup, buang gas, rewel, gumoh, kemungkinan
bisa banyaaak banget, bukan karena alergi aja.
observasi dulu aja mba..'tes' lagi untuk ngeyakinin hasil observasi
mba... misal, mba observasi kalo memang gara2 mba ga makan telur
katakanlah, dia jadi ga rewel, ga gumoh dll, coba tes kalo mba makan,
sama ga/ga ada reaksi? trus 'tes' lagi di lain waktu kalo mba ga makan
lagi telurnya, apa reaksinya...? berkali2 aja..hehe
punya buku catatan. kalo aku dulu gitu, ada diary makananku dan pada 6
bulan, makanan bayiku. tiap hari.

kalo masalah kekurangan gizi.. sekarang kan makanan utamanya ASI, ato
sufor kalo terpaksa. jadi aku rasa sih semua gizinya sudah terpenuhi
dengan baik...
nanti kalo dia sudah mulai MPASI pas 6 bulan (JANGAN pas 4 bulan ya
mba), juga dikasih yang 'aman' ya mba, jangan ngebet pengen ngasih ini
itu. bubur beras dululah.. buah, sayur, baru daging.
pengalaman, nyesel anakku aku ngebet nyobain macem2, padahal dia
alergian..haha, makin jadilah, pencernaannya kaget kan...

kunci dari punya anak alergi (dan mba juga pasti tahu kalo mba ato
papanya farrel ada alergi) adalah hindari pencetusnya.
gimana tahu pencetusnya apaan?
dari pengalamanku, yang paling efektif adalah OBSERVASI.
ga ada tes alergi apapun yang 100% akurat selain observasi dari
mamanya farrel :)
alergi itu bisa dan harus di manage supaya bisa hidup sehat dan nyaman :)

moga bisa bantu ya mba sharingku ini.

salam,
inda

12.

Recomendasi DSOG/DSA di Cikarang

Posted by: "rachma wati" watze_apt60@yahoo.com   watze_apt60

Mon Mar 10, 2008 10:28 pm (PDT)

Dear Sp's and parents...

Hi, mengingat banyaknya pertanyaan and demands info mengenai rekomendasi DSOG dan Dokter Anak, ada ga ya list of recommendationnya? (maaf kalo ternyata sudah ada, soalnya saya suka ga update sih hehehe...)

Oya, adik saya alhamdulillah sedang hamil anak pertama
Rumahnya di daerah Cikarang...mohon tanya kalo ada rekomendasi DSOG/DSA yg IMD & RUD yg pro ASI...

Terima kasih ya semua..

Wati

----- Forwarded Message ----
From: Production Control - IND <pc1@cmksi.co.id>
To: "Sehat (sehat@yahoogroups.com)" <sehat@yahoogroups.com>
Sent: Tuesday, March 11, 2008 9:14:56 AM
Subject: [sehat] Recomendasi DSOG & Dokter Anak

Dear SP's

Tanya donk tentang DSOG dan Dokter Anak yang IMD & RUD yang pro ASI
di RS Hermina Bekasi. Soalnya aku lagi hamil ke-2.
Tapi aku pengen cari dokter yang pro dengan ASI di Hermina Bekasi

Makasih ya sebelumnya kalau ada yang bisa bantu Saya.

Mama Altha

[Non-text portions of this message have been removed]

==========================================================================
" Mailing list SEHAT didukung oleh Hewlett-Packard StorageWorks Division. SEHAT Internet Access & Website didukung oleh CBN Net.
Terima kasih & penghargaan sedalam-dalamnya kepada : XEROX, Bhumiyamca, Arutmin, HBTLaw dan Ibu Marissa Muliadi yg telah dan konsisten mensponsori program kami, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."

Kunjungi kami di :
http://www.sehatgroup.web.id/
==========================================================================

" SEHAT mailing list is supported by Hewlett-Packard StorageWorks Division. SEHAT Internet Access & Website are supported by CBN Net.
Our biggest gratitude to : XEROX, Bhumiyamca, Arutmin, HBTLaw and Ibu Marissa Muliadi who have consistently sponsored our programme, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."

Please visit our website at :
http://www.sehatgroup.web.id/
==========================================================================

Yahoo! Groups Links

__________________________________________________________
Looking for last minute shopping deals?
Find them fast with Yahoo! Search. http://tools.search.yahoo.com/newsearch/category.php?category=shopping

[Non-text portions of this message have been removed]

13.

(Tanya) Pasca Demam mata sering berkedip2?

Posted by: "Eka Maulida" Emaulida@gmail.com   bundadimut

Mon Mar 10, 2008 10:29 pm (PDT)

Assalamualikum,wr.wb

Dear dr.wati, rekan dr. lain and Sp...musim hujan begini klo kondisi anak
maupun ortu dewasa ga bagus pasti kenanya Batpil,
sdh 2 minggu berjalan kami sekeluarga kecuali saya dan pengasuhnya kena
batpil, anak2 dirmh sblm muncul batpilnya diawali dng Demam berhari2, yg
duluan kena anak saya yg pertama Dinda ( 4,5 thn ) demam dimalam hari antara
38-39,5 tapi masih mau makan minum walaupun aga berkurang sprt biasanya
kemudian nularin adeknya dan ayahnya, 3 hari demam lalu seminggu batpil
kemudian sembuh skng demam lagi dan batpil lagi, namun sejak demam yg
pertama smpe demam yg sekarang matanya sering berkedip2 seperti kelilipan.
Treatement yg sdh dilakukan kasih parasetamol klo demam tinggi dan kompres
air hangat didahinya spy matanya ga perih-Awalnya saya pikir mungkin karena
demamnya sehingga bikin mata perih, tapi skng stlh ga demam lagi jadi terus
berkedip2 kira2 knp ya . apa wajar kondisi sprt itu?...mohon masukan dari
teman SP semua,terima kasih.

Wassalam,
Bundadimut

[Non-text portions of this message have been removed]

14a.

Re: Tanya : Sakit Mata

Posted by: "Siti Qomariyah/Internal_Batam/EvoxRifa" sitiqomariyah@kemet.com

Mon Mar 10, 2008 10:31 pm (PDT)

Dear mbak Ina,

Anak saya dulu waktu berumur sekitar 2 tahunan juga sering mengalami sakit
mata ( istilah orang Jawa : bintitan ) yg ada darah kotor didalamnya.
Waktu itu langsung saya bawa ke dokter spesialis mata. Dan actionnya anak
saya harus di bius total untuk mengambil darah kotor tsb. Karena waktu itu
masih kurang paham sekali, maka tindakan tsb kami setujui.
Tetapi setahun kemudian sakit mata tsb timbul lagi dan hal yg sama
terulang lagi yaitu di bius total utk menyedot darah kotor tsb. Untuk ke
dua kalinya kami setujui hal itu ( o iya, pada waktu itu kami sudah ke
dokter lain utk mencari second opinion. Ternyata diagnosanya sama ).
Tetapi setelah dua kali operasi, masih timbul juga bintitan tsb. Akhirnya
karena nggak tega harus bolak-balik di bius, kami coba untuk mengoleskan
bawang putih sebagai obat alternatifnya. Alhamdulillah keesokkan paginya
bengkaknya kempes dan darah kotor tsb keluar sedikit demi sedikit.
Jadi sekarang ini kalo anak saya bintitan lagi, saya cuma mengoleskan
bawang putih sebelum tidur di matanya yg bengkak.

Utk para Doc's,

sebenarnya kalo dilihat dari ilmu kedokteran sendiri, apakah memang bawang
putih dianjurkan utk mengobati sakit bintitan ?

Thank's
Ibunya Dea & Aulia

"Sensky, Desmalina" <Desmalina.Sensky@aplcare.com>
Sent by: sehat@yahoogroups.com
03/11/08 09:28 AM
Please respond to sehat

To: <sehat@yahoogroups.com>
cc: (bcc: Siti Qomariyah/BATAM/MFG/KEMET/US)
Subject: [sehat] Tanya : Sakit Mata

Dear Dr. Wati & Sps,

Hisyam anak saya (3.5 th) dari kemarin kedua matanya merah dan ada
kotorannya (belek), sepertinya tertular dari sepupunya. Tidak saya
berikan apa2.. tadi pagi ketika bangun pagi mata saya juga terasa sakit,
merah dan ada kotorannya juga.. berarti saya tertular hisyam. Treatmen
yang sudah dilakukan : kompres air hangat, membersihkan kotoran mata.

Saya diberikan obat tetes mata "BAQUINOR" oleh kakak. Tetapi belum saya
pakai.. karena saya baca sakit mata bisa disebabkan oleh virus dan
bakteri. Tetapi dok hisyam sudah 2 hari ini sakit matanya... yang saya
baca.. kalau sudah lebih dari satu hari.. sudah boleh diberikan obat ya
? (cmiiw)

Pertanyaan saya :

1. Bolehkan baquinor saya berikan kepada hisyam & untuk saya ?
2. Saya baca di BR, tetes mata yang diberikan salah satunya
KLORAMFENIKOL, apakah sebaiknya pakai yang ini?
3. Kami berdua bolehkan menggunakan tetes mata yang sama (maksudnya
tidak satu2) ?
4. Bagaimana pencegahan penularan, karena hisyam punya adik yang
berusia 2 tahun ?
5. Sakit mata kami ini kategori virus / bakteri ?
6. Obat tetes mata Kloramfenikol/baquinor ini rasanya apa ya ?
khawatir kalau ditetes agak perih.. kasian hisyam kalau perih.

Mohon sharingnya dan terima kasih.

Ina (ummina hisyam & fawwaz)

CONFIDENTIALITY NOTICE: This communication (which term shall include any
attachments) contains information which is confidential and proprietary in
nature and the copyright in which belongs to Zuellig Pharma Asia Pacific
or a subsidiary of Zuellig Pharma Asia Pacific (hereafter referred to
jointly and singularly as Zuellig Pharma) or a third party.

This communication is intended solely for the individual to whom it is
addressed. If you are not the intended recipient of this communication,
you may not disseminate, distribute, copy or otherwise disclose or use the
contents of this communication without the written authority of Zuellig
Pharma. If you have received this communication in error, please delete
and destroy all copies and kindly notify the sender by return email or
telephone immediately. Thank you.

Zuellig Pharma makes no representations or warranties in respect of the
integrity of this communication, including but not limited to any warranty
that this communication is free of errors, viruses or other malicious
code, interception or interference.
__________________________________________________________
This message has been checked for all known viruses by the MessageLabs
Virus Scanning Service. For further information, visit
http:\\www.messagelabs.com\stats.asp

[Non-text portions of this message have been removed]

[Non-text portions of this message have been removed]

15a.

Re: Fwd: mau imunisasi mmr, varicella, dpt-hib+polio 15 bulan

Posted by: "TristaNathan Amadeo" tristanathan.amadeo@gmail.com   trinovi

Mon Mar 10, 2008 10:42 pm (PDT)

dear rita,

kok japri sih? yang lain kan jadi gak bisa belajar dong... :)
saya coba bantu ya... doctors.. please cmiiw ya...

kalau liat dari vis yang ada di cdc seperti ini:

Children should get 5 doses of DTaP vaccine, one dose at each of the
following ages:

2 months
4 months
6 months
15 to 18 months
4 to 6 years

Children should get Hib vaccine at:
- 2 months of age
- 4 months of age
- 6 months of age
- 12 to15 months of age

mustinya gak masalah ya kalau mau kasih dpt + hib pas 15 bulan, tapi masih
ada hal ain yang musti dipertimbangkan, mis. pemberian dosis sebelumnya.

cuplikan yang ada di cdc (footnote tabel imunization scedule th 2008):
the fourth dose of dtap may be administrated as early as aged 12 months,
provided 6 months have elapsed since the third dose.

kalo dpt ke-3 udah lebih dr 6 bulan, mustinya gak masalah, sementar campak
juga udah lebih dr 6 bulan, mmr-nya boleh diberikan segera.

good luck ya... moga2 sukses imunisasi simultan-nya. dan siap2 ngerogoh
kantong dalem2, hehe....

salam,
-ria-

2008/3/11 anto lucu <yuliantosk@gmail.com>:

> forward message
>
> trims
>
> ---------- Forwarded message ----------
> From: RiT@/CV JKT <rita@lcmjkt-cargolux.co.id<rita%40lcmjkt-cargolux.co.id>
> >
>
>
> 15 bulan tgl 15mar nantinya mau imunisai mmr, varicella, dpt-hib+polio
> bisa
> kan? Soalnya kalo dari idai, dpt 4 kan harus jarak 1taun dari dpt 3
> (berarti
> pas umur 18m) tapi kalo dari cdc boleh 15m, jadi bisa nga saya imunsasi yg
> diatas itu? Tlg infonya yah
>
>

[Non-text portions of this message have been removed]

16.

Repost Artikel Glaukoma was glukoma (penyakit mata)

Posted by: "gendi" gendij@gmail.com

Mon Mar 10, 2008 10:49 pm (PDT)

REPOST artikel tentang glaucoma yang pernah di posting oleh dokter anto.

Regards,
Gendi J - Father of 2

---------- Forwarded message ----------
From: anto lucu <yuliantosk@gmail.com>
Date: Tue, Jan 15, 2008 at 11:32 PM
Subject: Re: [sehat] (Tanya) Tekanan mata tinggi
To: sehat@yahoogroups.com

malam ibu dini..
tekanan bola mata tinggi disebut juga glaukoma (glaucoma)..
penyebab karena aliran cairan dalam rongga mata terhambat sehingga menumpuk
dan mengakibatkan peningkatan tekanan dalam bola mata. Glaukoma ada yang
bersifat akut (mendadak) dan kronik (perlahan-lahan). Karena itu glaukoma
juga disebut sebagai pencuri penglihatan. penyebab glaukoma cukup banyak,
katarak yang sudah matang (matur) dapat pula mengakibatkan glaukoma. Untuk
itu perlu didiskusikan dengan dokter ahli mata. Lebig lengkap dapat dibaca
dari mayo

-anto-
http://www.mayoclinic.com/print/glaucoma/DS00283/DSECTION=all&METHOD=print
Glaucoma Introduction

Glaucoma is sometimes called the silent thief because it can slowly steal
your sight before you realize anything's wrong. It's a leading cause of
vision loss.

The most common form of glaucoma, primary open-angle glaucoma, develops
gradually, giving no warning signs. Many people aren't even aware they have
an eye problem until their vision is extensively compromised.

Glaucoma is not just one disease, but a group of them. The common feature of
these diseases is damage to the optic nerve, usually accompanied by an
abnormally high pressure inside your eyeball.

The optic nerve is a bundle of more than a million nerve fibers at the back
of your eye. It's like an electric cable made up of thousands of individual
wires carrying the images from the inside back wall of your eyeball (retina)
to your brain. Blind spots develop in your visual field when the optic nerve
deteriorates, usually starting with your peripheral (side) vision. If left
untreated, glaucoma may lead to blindness in both eyes.

Fortunately, medical advances have made it easier to diagnose and treat
glaucoma. If detected and treated early, glaucoma need not cause even
moderate vision loss. But having glaucoma does mean regular monitoring and
treatment for the rest of your life.
Signs and symptoms

Glaucoma occurs in several types, and signs and symptoms vary depending on
the type of glaucoma you have.

Primary *open-angle glaucoma* progresses with few or no symptoms until the
condition reaches an advanced stage. As increased eye pressure continues to
damage your optic nerve, you lose more and more of your peripheral vision.
If glaucoma is left untreated, you can develop tunnel vision and eventually
lose all sight. Open-angle glaucoma usually affects both eyes, although at
first you may have vision loss in just one eye.

Acute *angle-closure glaucoma* develops suddenly in response to a rapid rise
in eye pressure. Permanent vision loss can occur within a day of the attack,
so it requires immediate medical attention. An attack often happens in the
evening or in a darkened room when the light is dim and your pupils have
become relatively dilated. Pain may be severe. Signs and symptoms include:

- Blurred vision
- Halos around lights
- Reddening of the eye
- Severe eye pain
- Nausea and vomiting

Both open-angle and angle-closure glaucoma can be primary or secondary
conditions. They're called primary when the cause is unknown. They're called
secondary when the condition can be traced to a known cause, such as an
injury or an eye disease. Signs and symptoms of secondary glaucoma vary and
depend on what's causing the glaucoma.
Causes
CLICK TO ENLARGE

Internal pressure in your eye, called intraocular pressure, allows your eye
to hold its shape and function properly. Intraocular pressure is like air in
a balloon — too much pressure inside the balloon affects its shape and may
even cause it to pop. In the case of your eye, too much pressure can damage
the optic nerve.

Fluids inside your eye help maintain the intraocular pressure. These fluids
are the *vitreous*, which fills the vitreous cavity at the back of your eye,
and the *aqueous humor*, which fills the anterior chamber at the front of
your eye. Aqueous humor is continuously produced and circulated through the
anterior chamber before draining out of your eye. This continuous flow of
fluid nourishes the lens and the cornea and also removes unwanted debris. A
healthy eye produces aqueous humor at the same rate that it drains fluid,
thus maintaining a normal pressure.

*Your eyes' drainage system*
Aqueous humor exits your eye through a drainage system located at the angle
formed where the iris and the cornea meet. Here it passes through a
sieve-like system of spongy tissue called the trabecular meshwork and drains
into a channel called Schlemm's canal. The fluid then merges into your
bloodstream.

When the drainage system doesn't function properly — for example, if the
trabecular meshwork becomes clogged — the aqueous humor can't filter out of
the eye at its normal rate, and pressure builds within your eye. For reasons
that doctors don't completely understand, increased eye pressure is often
associated with gradual damage to the nerve fibers that make up the optic
nerve.

*Types of glaucoma*

-

*Primary open-angle glaucoma.* This form, also called chronic
open-angle glaucoma, accounts for most cases of the disease. Although the
drainage angle formed by the cornea and the iris remains open, the aqueous
humor drains too slowly. This leads to fluid backup and a gradual buildup
of
pressure within your eye. Damage to the optic nerve is so slow and
painless
that a large portion of your vision can be lost before you're even aware
of
a problem.

The exact cause of primary open-angle glaucoma remains unknown. It may
be that the aqueous humor drains or is absorbed less efficiently with age,
but not all older adults get this form of glaucoma. About 2 percent of
Americans older than age 40 have elevated eye pressure. For Americans
older
than 70, the number is 8 percent.
-

*Angle-closure.* Angle-closure glaucoma, also called closed-angle
glaucoma, is a less common form of the disease. This type of glaucoma is a
medical emergency that can cause vision loss within a day of its onset.

It occurs when the drainage angle formed by the cornea and the iris
closes or becomes blocked. Many people with this type of glaucoma have a
very narrow drainage angle, which may be an abnormality from birth. As you
get older, your lens becomes larger, pushing your iris forward and
narrowing
the space between the iris and the cornea.

Whether the narrow drainage angle is an abnormality from birth or a
result of aging, as this angle narrows, the iris gets closer to the
trabecular meshwork. If it gets too close, the aqueous humor can't exit
through the trabecular meshwork, resulting in a buildup of fluid and an
increase in eye pressure.

Angle-closure glaucoma can be chronic (progressing gradually) or acute
(appearing suddenly). The acute form occurs when the iris is forced up
against the trabecular meshwork and completely blocks the drainage of the
aqueous humor.

Angle-closure glaucoma is more common among farsighted people. Normal
aging also may cause angle blockage.

If you have a narrow drainage angle and your pupils become dilated,
the angle may close and cause a sudden increase in eye pressure. This
attack
of acute angle-closure glaucoma requires immediate treatment. Although an
acute attack often affects only one eye, the other eye is at risk of an
attack as well.

Several factors can cause your pupils to dilate, including darkness or
dim light, stress or excitement, and certain medications. These
medications
include antihistamines, tricyclic antidepressants and eyedrops used to
dilate your pupils. However, dilating eyedrops may not cause the angle to
close until several hours after the drops are put in your eyes.
- *Secondary.* Both open-angle and angle-closure glaucoma can be
primary or secondary conditions. They're called primary when the cause of
the condition is unknown. They're called secondary when the condition can
be
traced to a known cause, such as an injury or an eye disease. Secondary
glaucoma may be caused by a variety of medical conditions, medications,
physical injuries, and eye abnormalities or deformities. Infrequently eye
surgery can be associated with secondary glaucoma.
-

*Low-tension.* Low-tension glaucoma is a poorly understood, though not
uncommon, form of the disease. In this form, eye pressure remains within
what is ordinarily thought to be the normal range, but the optic nerve is
damaged nevertheless. Why this happens is unknown.

Some experts believe that people with low-tension glaucoma may have an
abnormally sensitive optic nerve or a reduced blood supply to the optic
nerve caused by a condition such as atherosclerosis, a hardening of the
arteries caused by accumulation of fatty deposits (plaques) and other
substances. Under these circumstances even normal pressure on the optic
nerve seems to be enough to cause damage.

Doctors don't completely understand the underlying causes of glaucoma.
Although glaucoma is normally associated with increased eye pressure, people
with normal or low eye pressure can experience vision loss. And people with
higher than normal eye pressure may never experience optic nerve damage.
Risk factors

If the internal pressure in your eye (intraocular pressure) is higher than
what's considered normal, you're at increased risk of developing glaucoma,
though not everyone with elevated intraocular pressure develops the disease.
This makes it difficult to predict who will get glaucoma.

Certain other factors increase your risk. Because chronic forms of glaucoma
can destroy vision before any signs or symptoms are apparent, be aware of
these factors:

- *Age.* Age is a large risk factor in the development of glaucoma.
Everyone older than 60 is at increased risk of the disorder. For blacks
however, the increase in risk becomes apparent earlier, after age 40.
- *Race.* Blacks are significantly more likely to get glaucoma than
are whites, and they are much more likely to suffer permanent blindness as
a
result. Mexican-Americans also face an increased risk. Asian-Americans are
at higher risk of angle-closure glaucoma, and Japanese-Americans are more
prone to low-tension glaucoma. The reasons for these differences aren't
clear.
- *Family history of glaucoma.* If you have a family history of
glaucoma, you have a much greater risk of developing glaucoma. Glaucoma
may
have a genetic link, meaning there's a defect in one or more genes that
may
cause certain individuals to be more susceptible to the disease.
- *Medical conditions.* Diabetes increases your risk of developing
glaucoma. A history of high blood pressure or heart disease also can
increase your risk, as can hypothyroidism. Routine use of coffee has
recently been found to be associated with a slight increase in intraocular
pressure.
- *Physical injuries.* Severe trauma, such as being hit in the eye,
can result in increased eye pressure. Injury can also dislocate the lens,
closing the drainage angle. Other risk factors include retinal detachment,
eye tumors, and eye inflammations such as chronic uveitis and iritis.
Certain types of eye surgery also may trigger secondary glaucoma.
- *Nearsightedness.* Being nearsighted, which generally means that
objects in the distance look fuzzy without glasses or contacts, increases
the risk of developing glaucoma.
- *Prolonged corticosteroid use.* Using corticosteroids for prolonged
periods of time appears to put you at risk of getting secondary glaucoma.
- *Eye abnormalities.* Structural abnormalities of the eye can lead to
secondary glaucoma. For example, pigmentary glaucoma is a form of
secondary
glaucoma caused by pigment granules being released from the back of the
iris. These granules can block the trabecular meshwork.

When to seek medical advice

Primary open-angle glaucoma gives few warning signs or symptoms until
permanent damage has already occurred. That's why regular eye exams are the
key to detecting glaucoma early enough for successful treatment.

It's best to have routine eye checkups every two to four years after age 40
and every one to two years after age 65. Because African-Americans have a
much higher risk of glaucoma, screening should begin every three to five
years from age 20 to 29, and every two to four years after age 30.

Don't wait for problems of any kind to occur. If you have one or more risk
factors for glaucoma, talk to your doctor about scheduling regular eye
exams. Some tests can be performed by your regular doctor, but others need
to be done by an eye-care specialist.

In addition, be alert for signs or symptoms of an acute angle-closure
glaucoma attack, such as a severe headache or pain in your eye or eyebrow,
nausea, blurred vision, or rainbow halos around lights. If you experience
any of these problems, seek immediate care at your local hospital emergency
room.

If you've received a diagnosis of glaucoma, establish a regular schedule of
examinations with your doctor to be sure your treatment is helping maintain
a safe pressure in your eyes.
Screening and diagnosis

If your doctor suspects that you have glaucoma, he or she may perform a
series of tests to detect any signs of damage. Tests include:

-

*Tonometry.* Tonometry is a simple, painless procedure that measures
your intraocular pressure. It is usually the initial screening test for
glaucoma.

Two common techniques are *air-puff tonometry* and *applanation
tonometry*. Air-puff tonometry uses a puff of air to measure the
amount of force needed to indent your cornea. An applanation tonometer is
a
sophisticated device that's usually fitted to a slit lamp. Slit lamps use
an
intense line of light — a slit — providing illumination of the cornea,
iris,
lens and anterior chamber, and allowing your doctor a good view of these
structures.

With tonometry, your doctor numbs your eyes with drops and has you sit
behind the slit lamp, where a small flat-tipped cone pushes lightly
against
your eyeball. The force required to flatten (applanate) a small area of
your
cornea translates into a measure of your intraocular pressure .

Average normal eye pressures range from 10 to 21 or 22 millimeters of
mercury (mm Hg), though most pressures are within 14 to 16 mm Hg. Doctors
consider anyone with eye pressure greater than 22 mm Hg to be at risk of
developing glaucoma and in need of careful monitoring for early signs of
glaucoma.

Tonometry readings vary somewhat depending on a variety of factors
including the thickness of your corneas and whether you've had laser
surgery
on your eyes. For these reasons, newer technologies are being investigated
to improve the standard applanation instrument and obtain more accurate
intraocular eye pressure measurements.
- *Test for optic nerve damage.* To check the fibers in your optic
nerve, your eye doctor uses an instrument called an ophthalmoscope or
biomicroscope, which enables him or her to look directly through the pupil
to the back of your eye. Your doctor may also use laser light and
computers
to create a three-dimensional image of your optic nerve. This can reveal
slight changes that may indicate the beginnings of glaucoma. Your doctor
may
also make a detailed drawing of your optic nerves and take photographs of
the optic nerves in order to monitor any changes that might occur at
future
visits.
- *Visual field test.* To check how your visual field has been
affected by glaucoma, your doctor uses a perimetry test. One method, known
as tangent screen perimetry, requires you to look at a screen with a
target
in the center. Your eye doctor or a technician manipulates a small object
on
a wand at different locations in your visual field. You indicate whenever
you see the object come into view. By repeating this process over and over
again, your entire visual field can be mapped.
- *Pachymetry.* Your eyes are numbed for this test, which uses an
ultrasonic-wave instrument to gauge the thickness of each cornea. The
thickness of your corneas is an important factor for accurately diagnosing
glaucoma. If you have thick corneas, your eye pressure reading may seem
high
even though you don't have glaucoma. Conversely, people with thin corneas
can have low pressure readings, but have glaucoma.
- *Other tests.* To distinguish between open-angle glaucoma and
angle-closure glaucoma, your eye doctor may use a technique called
gonioscopy (go-ne-OS-kuh-pe), in which a special lens with an angled
mirror
is placed on your eye to inspect the drainage angle. Another test,
tonography, can measure how fast fluid drains through the trabecular
meshwork.

To establish a diagnosis of glaucoma, several factors must be present:

- Elevated intraocular pressure
- Areas of vision loss
- Damage to your optic nerve

In glaucoma, the optic disk shows visible signs of damage. The optic disk is
the area where all of the nerve fibers come together at the back of your eye
before exiting your eyeball. An optic disk that has been affected by
glaucoma appears indented, or excavated, as if someone scooped out part of
the center of the disk. This condition is known as cupping. The normal
contour and color of the disk may also be affected by the loss of nerve
fibers.
Treatment

The treatment of glaucoma is aimed at reducing intraocular pressure by
improving aqueous outflow, reducing the production of aqueous, or both.
Doctors accomplish these treatment goals with eyedrops, systemic
medications, laser treatment, surgery, or a combination of treatments.

If your doctor determines that you have elevated intraocular pressure , an
excavated optic disk and loss of visual field, you'll likely be treated for
glaucoma. If you have only slightly elevated eye pressure, an undamaged
optic nerve and no visual field loss, you may not need treatment, but your
doctor may advise more frequent examinations to detect any future changes.
If you have signs of optic nerve damage and visual field loss, even if your
eye pressure is in the normal range, you may need treatment to lower eye
pressure further, which may help slow the progression of glaucoma.

Glaucoma can't be cured, and damage caused by the disease can't be reversed.
But with treatment, glaucoma can be controlled. Eyedrops, oral medications
and surgical procedures can prevent or slow further damage.

*Lifelong treatment*
Having glaucoma means you'll need to continue treatment for the rest of your
life. Because the disease can progress or change without your being aware of
it, your treatment may need to be adjusted over time. Regular checkups and
adherence to a treatment plan may seem burdensome, but they're essential to
prevent vision loss.

Keeping your eye pressure under control can prevent further damage to the
optic nerve and continued loss of your visual field. Your eye doctor may
focus on lowering your intraocular pressure to a level that's unlikely to
cause further optic nerve damage. This level is often referred to as the
target pressure and will probably be a range rather than a single number.
Target pressure differs for each person, depending on the extent of the
damage and other factors. Your target pressure may change over the course of
your lifetime.

Topical eye medications are the most common early treatment for glaucoma.
Reducing the pressure in the eyes has been shown to reduce the progression
of visual field loss. Standard practice has been to move on to surgery if
medications are ineffective or if the glaucoma patient has difficulty in
adhering to the medical therapy recommendations. However, surgery is also a
relatively safe and effective initial treatment.

*Eyedrops*
Glaucoma treatment often starts with medicated eyedrops. Doctors prescribe
several types of drops. Be sure to use the drops exactly as prescribed to
control your intraocular pressure . Skipping even a few doses can cause
damage to the optic nerve to worsen. Some drops need to be applied several
times each day, and others must be used just once a day. Inform your doctor
of all other medications you're taking, to avoid any undesirable drug
interactions.

Because some of the eyedrops are absorbed into your bloodstream, you may
experience side effects unrelated to your eyes. To minimize this absorption,
close your eyes for one to two minutes after putting the drops in. Press
lightly at the corner of your eye near your nose to close the tear duct, and
wipe off any unused drops from your eyelid. Your doctor may prescribe more
than one type of eyedrop. If you're using more than one, ask your doctor how
long to wait between applications.

The types of eyedrops that doctors most commonly prescribe include:

- *Beta blockers.* These reducethe production of aqueous humor.
Examples include levobunolol (Betagan), timolol (Betimol, Timoptic),
carteolol (Ocupress), betaxolol (Betoptic) and metipranolol
(OptiPranolol).
Possible side effects include difficulty breathing, slowed pulse, hair
loss,
lower blood pressure, impotence, fatigue, weakness, depression and memory
loss. If you have asthma, bronchitis or emphysema or if you have diabetes
and use insulin, medications other than beta blockers may be recommended
because beta blockers may worsen breathing problems.
- *Alpha-adrenergic agents.* These reduce the production of aqueous
humor. Examples includeapraclonidine (Iopidine) and brimonidine
(Alphagan).
Possible side effects include fatigue, dizziness, red, itchy or swollen
eyes, dry mouth and allergic reactions.
- *Carbonic anhydrase inhibitors.* These medications, which include
dorzolamide (Trusopt) and brinzolamide (Azopt), reducethe amount of
aqueous
humor. Possible side effects include frequent urination and a tingling
sensation in the fingers and toes, but these occur more frequently when a
carbonic anhydrase inhibitor is taken orally. If you have an allergy or
sensitivity to sulfa drugs, don't use these medications unless there's no
alternative.
- *Prostaglandin analogues.* These eyedrops increase theoutflow of
aqueous humor. These hormone-like substances, which include latanoprost
(Xalatan), bimatoprost (Lumigan) and travoprost (Travatan), may be used in
conjunction with a drug that reduces production of aqueous humor. There
has
been a trend away from using these agents as a first line therapy for
glaucoma. Possible side effects include mild reddening and stinging of the
eyes and darkening of the iris, changes in the pigment of the eyelid skin,
and blurred vision from swelling of the retina.
- *Miotics.* Miotics, such as pilocarpine (Isopto Carpine, Pilocar),
increase the outflow of aqueous humor. Possible side effects include pain
around or inside the eyes, brow ache, blurred or dim vision,
nearsightedness, allergic reactions, a stuffy nose, sweating, increased
salivation, and occasional digestive problems.
- *Epinephrine compounds.* These also increasethe outflow of aqueous
humor. Possible side effects include red eyes, allergic reactions,
palpitations, an increase in blood pressure, headache and anxiety.

*Oral medications*
If eyedrops alone don't bring your eye pressure down to the desired level,
your doctor may also prescribe an oral medication. Doctors commonly
prescribe carbonic anhydrase inhibitors, such as acetazolamide and
methazolamide, for glaucoma. Take these pills with meals to reduce side
effects. You can help to minimize the potassium loss that these medications
can cause by adding bananas and apple juice to your diet.

When you first start taking these oral medications, you may experience a
frequent need to urinate and a tingling sensation in your fingers and toes.
After several days, these symptoms usually disappear. Other possible side
effects of carbonic anhydrase inhibitors include rashes, depression,
fatigue, kidney stones, lethargy, stomach upset, a metallic taste in
carbonated beverages, impotence and weight loss.

*Neuroprotective drugs*
Lowering the intraocular pressure provides only a partial solution when it
comes to preserving vision in people with glaucoma. Several clinical trials
are under way to learn if certain drugs may help protect the optic nerve
from damage associated with glaucoma. Some are investigating the potential
neuroprotective effects of brimonidine (Alphagan), a topical eye medication
that may already be prescribed for glaucoma. Another is investigating the
potential neuroprotective effect of memantine, an oral medication generally
used in the treatment of Alzheimer's disease.

*Surgery*
You may need surgery to treat glaucoma if you can't tolerate medications or
if they're ineffective. Doctors use several types of surgery to treat
glaucoma:

-

*Laser surgery.* In the last couple of decades, a procedure called
trabeculoplasty (truh-BEK-u-lo-plas-te) has been used increasingly in the
treatment of open-angle glaucoma. The doctor uses a high-energy laser beam
to shrink part of the trabecular meshwork, which causes other parts of the
meshwork to stretch and open up. This helps aqueous humor drain more
easily
from the eye.

This type of laser surgery is an office procedure that takes 10 to 20
minutes. You'll be given an anesthetic eyedrop, seated at a slit lamp and
fitted with a special lens on your eye. The doctor aims the laser through
the lens at the trabecular meshwork and applies burns to it. You will see
bright flashes of light.

Usually, you can immediately resume normal activities without
discomfort. The doctor will usually check your eye pressure one to two
hours
after the procedure and several times in the following weeks. It may take
a
few weeks before the full effect of the surgery becomes apparent.

In almost all cases, laser surgery for glaucoma initially lowers
intraocular pressure. After time, however, intraocular pressure may begin
to
increase.
-

*Conventional surgery.* If eyedrops and laser surgery aren't effective
in controlling your eye pressure, you may need an operation called a
filtering procedure, usually in the form of a trabeculectomy
(truh-bek-u-LEK-tuh-me). This procedure is done in a hospital or an
outpatient surgery center.

You'll receive medication to help you relax and eyedrops and usually
an injection of anesthetic to numb your eye. Using delicate instruments
under an operating microscope, your surgeon creates an opening in the
sclera
— the white of your eye — and removes a small piece of the trabecular
meshwork.

The aqueous humor can now freely leave the eye through this hole. As a
result your eye pressure will be lowered. The hole is covered by the
conjunctiva, so there's not an open hole in your eye. This procedure works
best if you haven't had any previous eye surgery.

Your doctor will check your eye during several follow-up visits.
You'll need to use antibiotic and anti-inflammatory eyedrops for some time
after the operation to fight infection and scarring of the newly created
drainage opening. Scarring is a particular problem for young adults,
blacks
and people who have had cataract surgery.

Although glaucoma surgery may preserve current vision, it can't
restore already lost vision. Sometimes a single surgical procedure may not
lower eye pressure enough, in which case you'll need to continue using
glaucoma drops or have another trabeculectomy operation.
-

*Drainage implants.* Another type of operation, called drainage
implant surgery, may be an option for people with secondary glaucoma or
for
children with glaucoma. Like the trabeculectomy, drainage implant surgery
is
performed at a hospital or an outpatient clinic. You'll receive medication
to help you relax and eyedrops and an anesthetic to numb your eye. Then
the
doctor inserts a small silicone tube in your eye to help drain aqueous
humor.

After the surgery you'll wear an eye patch for 24 hours and use
eyedrops for several weeks to fight infection and scarring. Your doctor
will
check your eyes several times in the weeks that follow.

Possible complications from glaucoma surgery may include infection,
bleeding, eye pressure that remains too high or too low, and, potentially,
loss of vision. Having eye surgery may also speed up the development of
cataracts. Most of these complications can be effectively treated.

*Treating acute angle-closure glaucoma*
Acute angle-closure glaucoma is a medical emergency. When you come in with
this condition, doctors may administer several medications to reduce eye
pressure as quickly as possible. You'll also likely have a laser procedure
called iridotomy (ir-ih-DOT-uh-me).

In this procedure, a laser beam creates a small hole in your iris to allow
aqueous humor to flow more freely into the anterior chamber where it then
has normal access to the trabecular meshwork. Once aqueous humor can reach
the trabecular meshwork again, the fluid can drain as it normally does. Many
doctors recommend an iridotomy on the other eye at a later date because of
the high risk that it too will have an attack within the next few years.
Prevention

Until recently, there was no proven way to prevent glaucoma. But a large
multicenter trial, supported by the National Eye Institute, found that when
glaucoma eyedrops were given daily to people with elevated eye pressure
(above 24 mm Hg), they reduced eye pressure an average of 22 percent. More
important, the researchers discovered that daily use of eyedrops can reduce
the risk of developing glaucoma by nearly half in blacks with elevated eye
pressure.

Another study found that cholesterol-lowering medications reduced the risk
of open-angle glaucoma, especially for people who already have
cardiovascular disease. Although this may be an added benefit for those
already taking these medications to reduce their cholesterol levels, more
studies need to be done to confirm the reduction in risk of glaucoma.

*Frequent monitoring*
Regular checkups can help detect the disease in its early stages before
irreversible damage has occurred. As a general rule, have eye exams every
two to four years if you're between the ages of 40 and 65, and every one to
two years if you're older than 65.

Your doctor will likely recommend more frequent monitoring if you're at
increased risk of developing glaucoma. For example, a family history of
glaucoma puts you at increased risk of developing glaucoma and is a reason
for more frequent monitoring. You may also need even more frequent checkups
if you have received a diagnosis of abnormally high intraocular pressure or
have a history of serious eye injury.
Self-care

The most important thing you can do if you have glaucoma is take your
medications exactly as prescribed. Frequent eye exams will help your doctor
monitor your eye pressure and keep you and your doctor aware of any changes
in your vision.

Other self-care tips:

- *Maintain a healthy diet.* Eat a healthy diet full of fruits and
vegetables to ensure that you get enough vitamins and minerals. Some that
are especially important to your eye health include vitamin A, vitamin C,
vitamin E, zinc and copper. Drink fluids in small amounts over the course
of
a day. Drinking a quart or more of any liquid within a short time may
increase eye pressure. Limiting caffeine to low or moderate levels may be
helpful.
- *Exercise regularly.* People with open-angle glaucoma who exercise
regularly — at least three times a week — may be able to moderately reduce
their eye pressure. However, angle-closure glaucoma isn't affected by
exercise, and people with pigmentary glaucoma, a form of secondary
glaucoma,
may experience increased eye pressure after exercise. Also, yoga and other
exercises that put you in a head-down position may increase the pressure
in
your eyes. Talk to your doctor about an appropriate exercise program.
- *Don't depend on herbal remedies for the primary care of
glaucoma.*A number of herbal supplements, such as bilberry, are
advertised as glaucoma
remedies. Bilberry has not been proved effective in preventing or treating
glaucoma and should never be used in place of proven therapies. Always be
cautious about herbal supplements and discuss them with your doctor before
trying them.
- *Find healthy ways to cope with stress.* Stress may trigger an
attack of acute angle-closure glaucoma. Relaxation techniques may be
helpful
in dealing with stress.
- *Wear proper eye protection.* Eye trauma can result in increased eye
pressure. Wear safety glasses or goggles when you play sports, use tools
or
machinery, or work with chemicals.

[Non-text portions of this message have been removed]

17.

Jika berat badan turun apa yang harus dilakukan?

Posted by: "ika wahyuni" ika_wahyuni@biomaterial-lipi.org   annisa1802

Mon Mar 10, 2008 10:59 pm (PDT)

Pak dan Bu dokter juga Smart Parent,
8 maret ini anak saya Iqbal masuk usia 11 bulan. Tapi
pas saya timbang ternyata beratnya turun.
Riwayat BB anak saya dari 6-9 bulan kmr mengalami
kenaikan walaupun sedikit sekali. Pada usia :
Usia BB TB Keterangan
9 bulan 7,7 73 diukur di klinik
sehat
10 bulan 7,8 73 diukur sendiri
11 bulan 7,5 - diukur sendiri

Yang mau saya tanyakan apakah hal ini umum terjadi?
Sebagai informasi sampai saat ini makannya juga masih
normal bahkan sudah mulai makan nasi yg lembut, tapi
kenapa berat badannya turun? Apakah perbedaan alat
ukur dapat berpengaruh? Memang jika saya perhatikan
badannya skr agak kurus. Apakah saya harus periksakan
ke dokter ? Atau musti cek darah dan urin dulu?
Saya mohon pencerahannya, supaya tidak khawatir
berlebihan.

Terima kasih atas tanggapannya.

18.

Rekomendasi Penyalur PRT/Baby sitter di wilayah Bandung

Posted by: "indriati purnama" tebetbarat10b@yahoo.com   tebetbarat10b

Mon Mar 10, 2008 11:05 pm (PDT)

Siang Bu, Pak.

Minta rekomendasi/ informasi mengenai Penyalur Pembantu Rumah Tangga/ Baby Sitter di wilayah Bandung.
Biasa deh lagi butuh tenaga untuk dirumah.
Thank banget atas bantuannya.

--Indri--

Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com

[Non-text portions of this message have been removed]

Recent Activity
Visit Your Group
Meditation and

Lovingkindness

A Yahoo! Group

to share and learn.

Yahoo! Health

Heartburn or Worse

What symptoms

are most serious?

John McEnroe

on Yahoo! Groups

Join him for the

10 Day Challenge.

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
==========================================================================
" Mailing list SEHAT didukung oleh Hewlett-Packard StorageWorks Division. SEHAT Internet Access & Website didukung oleh CBN Net.
Terima kasih & penghargaan sedalam-dalamnya kepada : XEROX, Bhumiyamca, Arutmin, HBTLaw dan Ibu Marissa Muliadi yg telah dan konsisten mensponsori program kami, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."

Kunjungi kami di :
http://www.sehatgroup.web.id/
==========================================================================

" SEHAT mailing list is supported by Hewlett-Packard StorageWorks Division. SEHAT Internet Access & Website are supported by CBN Net.
Our biggest gratitude to : XEROX, Bhumiyamca, Arutmin, HBTLaw and Ibu Marissa Muliadi who have consistently sponsored our programme, PESAT (Program Edukasi Kesehatan Anak Untuk Orang Tua)."

Please visit our website at :
http://www.sehatgroup.web.id/
==========================================================================

No comments: